Nova drama u Sjevernoj Makedoniji: Napadači pokušali oteti dvojicu učenika u dvorištu osnovne škole

Građani još uvijek u šoku zbog ubojstva tinejdžerice Vanje Gjorčevske, a u utorak je navodno pokušana nova otmica

A Macedonian police officer secures the court during the trial of 37 men accused of terror charges over a shootout with police, in Skopje on November 2, 2017. Eight police officers and 10 gunmen were killed and dozens injured in the clashes, which erupted in the ethnically-mixed northern town of Kumanovo near the border with Kosovo. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
FOTO: AFP

Novi pokušaj otmice djece dogodio se u dvorištu škole “Strašo Pindžur” u općini Karbinci u Sjevernoj Makedoniji. Prema prvim informacijama, otmičari su došli Golfom skopskih registarskih oznaka i pokušali na silu u automobil ubaciti dvoje djece.

Zaustavili su ih druga djeca i zaposlenici škole koji su se našli u blizini. Gradonačelnik Viktor Paunov kazao je da se sve dogodilo jutros poslije 9:30. “Ovo je nemili događaj. Pokušali su oteti dvojicu učenika. Prema prvim informacijama, otmičari su pokušali ubaciti djecu u vozilo koje je došlo do ulaska u školsko dvorište”, rekao je. Sve je trajalo tek nekoliko minuta, navodi.

“Nadzorne kamere su snimile vozilo, u tijeku je utvrđivanje registracijske oznake iako je vozilo ostalo na velikoj udaljenosti od kamere. Molim roditelje da ne dižu paniku, a nadležno ministarstvo i policiju da pojača nadzor i zaštitu škole”, dodao je Paunov i apelirao na policiju da ozbiljno shvati ovaj događaj u razgovoru za TV Star.

‘Ovo su ozbiljne stvari’

“Nadam se da će policija uspostaviti kontrolu nad obrazovnim ustanovama. O ovome se mora javno govoriti jer škola treba biti institucija za educiranje djece, a ne maltretiranje i bilo kakva slična događanja. Ovo su ozbiljne stvari i treba ih tako shvatiti i reagirati”, rekao je Paunov.

Navodi da su djeca nakon ovog događaja dobro, a roditeljima je javljeno što se dogodilo. “Ono što se ne vidi na nadzornoj kameri su ljudi koji su bili u vozilima. Djeca koja su bila na meti su učenici viših razreda. Motiv ne mogu pretpostaviti, no u svakom slučaju djeci bi bila učinjena šteta”, kazao je. Kaže da su učenici nakon ovog događaja počeli paničariti, no učitelji su ih smirili.

Događaj je potvrdila i ravnateljica škole Natalija Kostova. Rekla je da je jedno od djece bilo makedonski državljanin, a drugo turski. Policija je u školi i radi na rasvjetljavanju ovog slučaja. Građani Sjeverne Makedonije još uvijek su u tuzi zbog otmice i ubojstva 14-godišnje Vanje Gjorčevske. Riječ je o događaju koji nije do kraja rasvijetljen, a šokirao je cijeli Balkan.