Novi kaos u famoznom zdravstvu. Od jutra ne prolaze uputnice i recepti, liječnici očajni: 'Pacijenti su ljuti i zovu nas, a mi ništa ne znamo'

Ovo nije prvi put da CEZIH ne radi, s obzirom na to da sustav pada periodično svakih nekoliko mjeseci

30.06.2023., Zagreb - Dr. Natasa Ban Toskic, lijecnica opce prakse i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Svakih par mjeseci građani ne mogu doći do svojih recepata i nalaza zbog konstantnih problema u Centralnom zdravstvenom informatičkom sustavu (CEZIH), a takva situacija dočekala ih je i danas. Kako piše Jutarnji list, građani u ljekarnama ne mogu podići lijekove putem eRecepta, a nisu dostupni ni eUputnice, niti eNalazi.

Da CEZIH ne radi listu su potvrdile i liječnica obiteljske medicine Vikica Krolo te predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić. “Već oko 8.30 smo primijetili probleme. Ne možemo slati recepte niti puštati uputnice. Kao i uvijek nam nitko nije rekao što se događa i kada će problem biti otklonjen”, kazala je Krolo.

“Pacijenti su ljuti i zovu nas. Zovu nas iz bolnica jer misle da nismo pustili uputnice, iz ljekarni jer misle da nismo pustili lijek”, kazala je Ban Toskić, dodajući da trenutno koriste papirnate uputnice i recepte dok se ne otklone poteškoće u sustavu.

‘Radimo na otklanjanju problema’

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje poručuju kako je jutros bilo problema u radu CEZIH-a te da se intenzivno radi na njihovu otklanjanju i sustav se već postupno vraća u funkciju.

Ovo nije prvi put da CEZIH ne radi, s obzirom na to da sustav pada periodično svakih nekoliko mjeseci. Aktualni tehnički ministar zdravstva Vili Beroš krajem prošle godine kazao je da CEZIH seli, odnosno migrira u “centar dijeljenih usluga” te da će taj proces trajati godinu dana zbog čega se mogu očekivati povremeni prekidi.

“Molimo pacijente, ljekarnike i liječnike za strpljivost jer se ovakve stvari događaju u svim europskim državama. Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano“, kazao je tada Beroš.