Novi obrat u slučaju uhićenog 'kralja kriptovaluta'. Crna Gora će izručiti Do Kwona Južnoj Koreji

Ranije je Žalbeni sud ukinuo rješenje Višeg suda prema kojem je trebao biti izručen SAD-u

South Korean cryptocurrency entrepreneur, co-founder of Terraform Labs (Terra Luna), Do Kwon (L), is taken to court in Podgorica on May 11, 2023, following his arrest on March 24 at the Montenegrin capital's international airport. Montenegro have charged Do Kwon with forgery for attempting to travel with falsified documents at Podgorica airport. South Korean prosecutors have indicted the co-founder of Terraform Labs on multiple charges including fraud over his company's dramatic implosion last year, which wiped out about $40 billion of investors' money and shook crypto markets. The United States and South Korea have sought his extradition. 



with the South Korean expected to appear in court for extradition proceedings. Kwon, through his company Terraform Labs, is accused of orchestrating a multi-billion-dollar fraud that shook global crypto markets last year. (Photo by SAVO PRELEVIC / AFP)
FOTO: AFP

Kralj kriptovaluta Do Kwon bit će izručen Južnoj Koreji, odlučio je crnogorski Viši sud u Podgorici. Glasnogovornica Višeg suda Marija Raković kazala je da odluka nije pravomoćna jer obrana Do Kwona ima pravo na žalbu. Objasnila je da odluku o tome ne donosi Ministarstvo pravde već sud.

“Kad je riječ o skraćenom postupku ne odlučuje ministar i nije njegova riječ konačna, kao što je to slučaj u redovnim postupcima. Konačna je odluka Višeg suda s tim što postoji pravo žalbe i to ide na Žalbeni sud. Ako on potvrdi odluku, onda je ona konačna”, dodala je Raković u razgovoru za Glas Amerike.

Ranije je Žalbeni sud ukinuo rješenje Višeg suda o izručivanju Do Kwona SAD-u, pišu Vijesti.me. Vijeće Žalbenog suda ocijenilo je kako u “rješenju Višeg suda postoje bitne povrede odredaba kaznenog postupka” jer nema jasnih i valjanih razloga da se odlučuje prema redoslijedu kojim su zamolbe za izručenje stizale.

Uhićen u ožujku prošle godine

Južnokorejskog mešetara vlasti njegove zemlje traže zbog prijevare i kršenja zakona o burzi, ali za njim tragaju i vlasti Singapura i Sjedinjenih Država. Do Kwon i njegov suradnik Hon Chong Joon uhićeni su u zračnoj luci u Podgorici u ožujku prošle godine, po međunarodnoj tjeralici, kada su pokušali privatnim zrakoplovom poletjeti za Dubai.

Policajcima je bilo sumnjivo što su Kwon i Joon koristili putovnice Kostarike. Do Kwon je mjesecima prije uhićenja u Podgorici luksuzno živio u elitnom beogradskom naselju Dedinje. U Srbiji je čak imao i registriranu tvrtku.

Žrtve svojih manipulacija oštetio je za svote koje se procjenjuju između 40 i 60 milijardi dolara. Do Kwon se dao u bijeg nakon bankrota svoje tvrtke koji je “zavio u crno investitore diljem svijeta”.