Novi ružan incident u ZET-ovom tramvaju. Skupina žena usred dana napala vozačicu: 'Pljuvale su mi u lice'

Skupina od sedam žena vozačicu je vrijeđala i pljuvala

Zagreb: Žena pala pod tramvaj na Črnomercu, nisu je uspjeli spasiti 31.10.2018., Zagreb - Zena je podletjela pod tramvaj broj 6 na okretistu Crnomerec, a vatrogasci koji su zracnim jastucima podigli tramvaj nisu je uspjeli spasiti. Policijski ocevid je u tijeku. rrPhoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vozačicu ZET-a prošle je nedjelje napala skupina od oko sedam žena. Napad se, piše Večernji list, dogodio u poslijepodnevnim satima na liniji 6, u tramvaju koji vozi na ruti od Sopota do Črnomerca.

”Kada sam stala na stanicu pričekala sam minutu da svi putnici izađu i uđu u tramvaj, a onda sam počela zatvarati vrata kada sam na kameri vidjela nekoliko žena koje ih silom otvaraju. Ignorirala sam to, a one su ušle u tramvaj”, kaže vozačica.

Počele psovati

Na sljedećoj stanici na Zrinjevcu zamolila je žene da napuste tramvaj, na što su joj one odgovorile: “Tko si ti da nam to kažeš?”

”Rekle su mi tako ružne psovke koje do sada nikada nisam čula, a ljudi u tramvaju se nisu htjeli miješati”, tvrdi vozačica ZET-a. Kada su odbile napustiti tramvaj, vozačica je nazvati svoje nadležne i objasnila što se događa. Oni su joj rekli da po potrebi treba pozvati policiju.

Pljuvale na vozačicu

Dvije su žene zatim izašle iz vozila, a treća je došla do djelatnice ZET-a i pristojno upitala mora li zbilja. Kada joj je vozačica odgovorila da mora, ova ju je pljunula.

”Pljunula mi je u lice dva puta. I ne samo ona, već i njezina kolegica. Što ja takvim osobama mogu reći na radnom mjestu? Bila sam u kabini i ponovno pogledala na kamere, a one su opet držale vrata da ih ne mogu zatvoriti jer su čekale da izađu njihove kolegice”, priča vozačica tramvaja.

Oglasio se ZET

Iz ZET-a su na naš upit potvrdili da se incident dogodio i najoštrije ga osudili. ”Kao što je vozačica i navela, kontaktirala je ZET-ov Centar za nadzor prometa prilikom incidenta i navela da je potrebno pozvati policiju, no kako su agresivne putnice tijekom tog poziva na spomen policije napustile vozilo i udaljile se u nepoznatom smjeru, vozačica je odustala od pozivanja policije te nastavila vožnju”, stoji u odgovoru tvrtke.

Kažu da je standardna praksa da vozači, u slučaju bilo kakvih izvanrednih događaja, kontaktiraju ZET-ov Centar za nadzor prometa ”koji promptno poduzima adekvatne korake kako bi se pomoglo prometnom osoblju te adekvatno reagiralo na terenu”. Međutim, vozači i sami procjenjuju je li im potrebna asistencija i mogu li nakon nekakvog događaja nastaviti voziti.

”Vozački, kao i kontrolorski posao iznimno je kompleksan te nažalost učestalo dolazi do verbalnih napada, koji sve češće završe fizičkim nasiljem, a čemu svjedočimo u zadnje vrijeme”, ističe Uprava ZET-a.

Traži se zaštita djelatnika

Dodaju da su na raspolaganju djelatnicima koji su žrtve verbalnih ili fizičkih napada te im se u slučaju potrebe nastoji pružiti podrška i pomoć, a ”pri nabavci novih vozila vodi se računa o tome da su ona opremljena video nadzorom”.

”Podsjećamo i da su gradonačelnik Grada Zagreba i predsjednik Uprave ZET-a, zajedno s predstavnicima sindikata, na temu strožeg sankcioniranja napada na radnike ZET-a i Zagrebačkog holdinga inicirali i održali sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova te ministrom pravosuđa i uprave, pri čemu su zatražili da se napadi na radnike gradskih komunalnih poduzeća tretiraju kao napadi na službene osobe”, poručili su.

Nije prvi napad na ZET-ovce

Podsjetimo, krajem siječnja ove godine napadnuta je i vozačica ZET-ovog autobusa koju je u vozilu iscipelarila skupina tinejdžera.

”Nahrupe na mene jer sam otvorila vozački prostor da kažem putnicima kako bus ne ide dalje. Nahrupe na mene, ruše me, cipelare. Ja sam mislila da idu u moj vozački prostor sjesti, strah me bilo što je njihova namjera. Tu je bilo naguravanja, cipelarenja, rukama, nogama, ja sam ostala paf jer su to maloljetnice od kojih ne očekujete da će vas netko naguravati i nabijati kao vreću”, ispričala je tada vozačica Nada.