Novi veliki uspjeh Ukrajinaca. Pogodili korvetu kod Kalinjingrada, ruski brodovi više nisu sigurni ni u Baltiku

Vatra je oštetila komunikacijsku opremu i strojeve na ruskoj korveti klase Bujan

FOTO: Screenshot YouTube / Kanal 13

Ukrajinska vojna obavještajna služba izvela je napad na ruski mornarički nosač projektila u Baltičkom moru, rekao je dužnosnik dobro upoznat s tom operacijom, prenosi agencija Bloomberg. Zasad nije moguće neovisno potvrditi tu tvrdnju, ali ako su Ukrajinci zaista pogodili spomenuto plovilo, to je prvi njihov napad koji se dogodio na području Kalinjingrada, ruske eksklave ukliještene između Poljske i Litve.

Ukrajinska vojna obavještajna služba, GUR, ranije je na svojoj web stranici objavila video na kojem se vidi kako na brodu izbija plamen. Vatra je oštetila komunikacijsku opremu i strojeve na Serpuhovu, ruskoj korveti klase Bujan, tvrdi GUR.

Dužnosnik koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman rekao je da su napad izveli ukrajinski agenti. Zanimljivo, ni ruska vojska ni dužnosnici Kremlja nisu spominjali taj incident. Brod je bio usidren u pomorskoj bazi u Baltijsku, naselju na području kalinjingradske enklave koje je nešto više od 20 kilometara udaljeno od poljske granice, navodi je GUR.

Napadnut i ruski centar za obuku pilota

Iako su ruske snage stekle prednost zahvaljujući nedostatku topništva i ljudi koji izazivaju ogromne probleme ukrajinskim braniteljima, Kijev sve češće napada vojne ciljeve i infrastrukturu na ruskom teritoriju. Kampanja uključuje napade dronovima, ali i postavljanje bombi poput one koja je izazvala eksploziju u željezničkom tunelu u Sibiru u studenome.

Neovisno o napadu na brod u Baltiku, GUR-ovi dronovi gađali su centar za obuku ruskih zračnih snaga u gradu Borisoglebsku, koji se nalazi oko 600 kilometara južno od Moskve, u regiji Voronjež, rekao je ukrajinski dužnosnik. Nekoliko ruskih kanala na mreži Telegram izvijestilo je da su dva drona pogodila centar za obuku, uzrokovavši manju štetu na fasadi zgrade i prozorima. Guverner Voronježa Aleksandr Gusev rekao je da je jedan dron oboren tijekom noći prije nego što je stigao prouzročiti značajnu štetu.