Novo krvoproliće nakon tjedan dana primirja: Izrael krenuo s masovnim napadima na jug Gaze

Izraelski mediji pišu o "opsežnim kopnenim bitkama" oko grada Khan Younis

A picture taken from southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 2, 2023, shows an Israeli fighter jet flying over the Palestinian territory during Israeli bombardment amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. Israel carried out deadly bombardments in Gaza for a second day on December 2 after a week-long truce with Hamas collapsed despite international calls for an extension. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
FOTO: AFP

Prema medijskim izvješćima, izraelska je vojska tijekom noći pokrenula golemi val napada na mete islamističkog Hamasa i drugih terorističkih skupina u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Times of Israel izvijestio je rano u subotu o “opsežnim kopnenim bitkama” oko grada Khan Younis u južnom dijelu zatvorenog područja. IDF je rekao da su neki od čelnika Hamasa bili u tom području.

Times of Israel također je izvijestio, citirajući stanovnike Pojasa Gaze, da je izraelska vojska bacila letke u Khan Younis pozivajući stanovnike da pobjegnu u Rafah na jugu, jer je to područje opasno. Napadi IDF-a zabilježeni su i na Rafah.

Nastavak rata nakon primirja

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednotjednog prekida vatre.

Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju. Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.

Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko “inicijativa i prijedloga” za produljenje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.

Pregovori prekinuti iz više razloga?

Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela “nekoliko” talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

Izrael i Hamas prvotno su pristali na četverodnevno primirje, koje je započelo 24. studenoga. Stanka je potom produžena do petka ujutro.