Objavljena presuda Donaldu Trumpu, mora platiti golemu odštetu - više od 80 milijuna dolara

Tužbu za klevetu je protiv njega podignula kolumnistica Jean Carroll

(FILES) Former US President and 2024 Republican Presidential hopeful Donald Trump walks off the stage after speaking at a Republican volunteer recruitment event at Fervent, a Calvary Chapel, in Las Vegas, Nevada, July 8, 2023. Donald Trump said he will turn himself in on August 24, 2023 in Georgia to face racketeering and other charges stemming from his bid to overturn the 2020 election. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
FOTO: AFP

Donald Trump proglašen je krivim u tužbi za klevetu koju je protiv njega podignula kolumnistica Jean Carroll i mora joj platiti 18,3 milijuna dolara odštete, javlja BBC. Također mora platiti i 65 milijuna dolara kaznene odštete, čime se ukupni iznos popeo na 83,3 milijuna dolara. Nije se pojavio na izricanju presude.

Odluka saveznog suda na Manhattanu donesena je manje od godinu dana nakon što je Carroll dobila 5 milijuna dolara odštete u tužbi za seksualno zlostavljanje i klevetu protiv bivšeg predsjednika.

E. Jean Carroll nakon objave presude Trumpu AFP

Negirao optužbe

Trump je sada proglašen krivim i zbog izjava kojima je 2019. godina omalovažavao Carroll i poricao njezine optužbe za silovanje. U četvrtak je na suđenju negirao optužbe. Na klupi za svjedoke proveo je samo četiri minute, a sudac je odbio prijedlog da odbaci tužbu.

Carroll, bivša kolumnistica magazina Elle, tražila je najmanje 10 milijuna dolara zbog Trumpova poricanja da ju je silovao sredinom devedesetih u robnoj kući Bergdorf Gudman na Manhattanu. Također je tražila kaznenu odštetu, djelomično kako bi spriječila Trumpa da ponovi svoje poricanje.

U odvojenom suđenju prošle godine porota je utvrdila da je Trump seksualno zlostavljao Carroll i oklevetao je 2022. godine.

Reakcija očekivana – napao je Bidena

Ubrzo nakon što je porota objavila odluku, Trump se oglasio na svojoj društvenoj mreži Truth Social te nazvao presudu “apsolutno smiješnom”. Naveo je da će se “žaliti na cijeli ovaj lov na vještice u režiji Bidena koji je usmjeren na mene i Republikansku stranku”.

Ustvrdio je da je “pravni sustav izvan kontrole” te naveo da se koristi kao “političko oružje”. Ponovio je i ono što je u četvrtak kazao na sudu: “Ovo nije Amerika”.

Četiri kaznene optužnice

Trump je iskoristio ovaj slučaj i svoje druge pravne muke kako bi ojačao kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće na izborima u studenome, u vjerojatnom obračunu s demokratom Joeom Bidenom, koji ga je pobijedio 2020.

Trump se suočava s četiri kaznene optužnice, uključujući dva slučaja u kojima ga se tereti da je pokušao nezakonito poništiti svoj izborni poraz 2020. Izjasnio se nevinim u svim slučajevima, a sebe je prikazao kao žrtvu politički motiviranih laži i pravosudnog sustava izvan kontrole.