Objavljeni detalji o ubojici iz Bruxellesa. Dijelio je slike iz Gaze, policija sumnja da je imao pomagača

Švedski premijer rekao je na konferenciji za novinare kako sve ukazuje da je napad bio usmjeren protiv Švedske i švedskih građana

FOTO: AFP / Facebook

Belgijske vlasti potvrdile su da je osoba za koju se pretpostavlja da je u ponedjeljak navečer ubila dvojicu švedskih navijača službeno identificirana. Potvrđeno je da je riječ o Abdesalemu Lassouedu. Ubojicu je policija locirala u kafiću na području Schaerbeeka u Bruxellesu, nakon što je nešto prije osam sati dobila dojavu od jednog svjedoka. U tom je kafiću terorist ustrijeljen tijekom obračuna.

Ubojicu su bolničari pokušali oživjeti nekoliko puta no preminuo je u briselskoj bolnici u 9:38 sati, piše HLM. Belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden potvrdila je da je kod njega pronađeno automatsko oružje kojim je počinio dvostruko ubojstvo.

Ministrica je dodala da još ne može potvrditi je li počinitelj napada djelovao sam. “Savezno državno odvjetništvo istražuje mogućnost da je počinitelj napada imao pomagače”, rekla je ministrica. Kako je priopćeno iz federalnog tužiteljstva, trenutno se traga za još jednom osobom. Još nije jasno kako je povezana s napadom.

 

Tko je ubojica?

Ubojica je 45-godišnji Tunižanin koji je podnio zahtjev za azil u Belgiji u studenom 2019. godine, a živi u toj zemlji od 2016. g0dine, potvrdio je ministar pravosuđa Van Quickenborne na konferenciji za novinare, piše The Guardian.

“Muškaraca je 2016. godine strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi djelovati u duhu džihada. Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo dosta”, rekao je Van Quickenborne. “Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnjama državnoj sigurnosti”, dodao je. Lassoued je navodno osuđen u Tunisu, ali samo zbog prekršaja.

Državna tajnica za azil i migracije Nicole de Moor potvrdila je da je napadaču zahtjev za azil odbijen u listopadu 2020. i nakon toga nestao je s radara, navodi The Guardian. Četiri mjeseca kasnije općina ga je izbrisala iz državnog registra, a u ožujku 2021. za njega je sastavljen nalog da napusti belgijski teritorij, ali budući da nije mogao biti lociran, nije mu bio uručen.

Objavio je video

Lassoued je u ponedjeljak navečer, prije početka nogometne utakmice između Belgije i Švedske, ubio dvojicu švedskih državljana koji su bili u majicama svoje nacionalne reprezentacije, a još je jednu osobu teško ranio.

Na društvenim mrežama objavljen je video nakon maskara na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, tvrdi da se bori za Alaha. Na videu muškarac nosi istu narančastu jaknu kao počinitelj i čini se da hoda ulicom. Ista je osoba nekoliko trenutaka prije objavljivanja prvog videa podijelila još jednu snimku s porukom “za dobrobit Božje knjige žrtvuju se duše i krv”.

“Ovo je poruka vojnika, vojnika Islamske države”, govori na snimci. “Ovo je poruka za životinje vođa i predsjednika, kraljeva i parlamentaraca. Želimo poručiti da će Islamska država biti tu do zadnjeg časa, znajte da je naša vjera i naša knjiga nit krvi. Živimo zbog svoje vjere. I umrijet ćemo za našu vjeru”, nastavlja.

Pisao o Palestini

Ranije je napisao objavu o muslimanskom djetetu izbodenom u Chicagu ove nedjelje, objašnjavajući da bi, da je žrtva bila kršćanske vjere, “to nazivali terorizmom, a ne brutalnim zločinom.” Policija za sada nije potvrdila da je na snimci zaista osumnjičeni, piše HLM.

Samo 16 sati prije napada na njegovoj Facebook stranici su podijeljene i slike koje se odnose na sukob u Pojasu Gaze. Slike prikazuju ruševine s tekstom: “Podržite muslimane u Gazi.” Na snimci se može čuti sljedeće: “Pobjeda ranjivih muslimana u Gazi je dužnost svakog muslimana. Moramo ispuniti svoju dužnost prema Gospodaru neba i zemlje.”

Ured federalnog javnog tužitelja više ne isključuje moguću vezu između sinoćnjeg napada i sukoba u Izraelu i Gazi kao što je jučer objavljeno. “Inicijalno smo rekli da to nema veze s događajima u Gazi, ali sada smo utvrdili da je on na društvenim mrežama izražavao podršku palestinskom narodu. Tako da je možda to ipak odigralo neku ulogu, istražujemo sve moguće pravce. Istraga će otkriti točne motive”, rekao je Eric Van Der Sypt iz tužiteljstva.

Boravio je u Švedskoj

Ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden rekla je i da je policija pojačala nadzor oko švedskih diplomatskih predstavništava. Nadzor je također pojačan oko prodavaonica švedskog lanca trgovina namještajem IKEA. Pretpostavlja se da je ovaj teroristički napad bio odgovor na seriju paljenja Kurana, svete knjige islama, koji su zabilježeni u Švedskoj proteklih godina.

Švedski premijer Ulf Kristersson održao je konferenciju za novinare u 11 sati o napadu u kojem su ubijena dva Šveđana. “Imamo otvorenost u Europi”, rekao je između ostalog Kristersson. “To je jedan od važnih razloga zašto moramo paziti na vanjske granice EU, jer se ljudi mogu lako kretati između europskih zemalja.”

Kristersson rekao je na konferenciji za novinare kako sve ukazuje na to da je sinoćnji teroristički napad u Bruxellesu bio usmjeren protiv Švedske i švedskih građana. Prema riječima premijera, počinitelj je povremeno boravio u Švedskoj. Kristersson sutra stiže u Belgiju.