Objavljeni šokantni detalji jezivog zločina u Skoplju. Otac je sudjelovao u otmici djevojčice i javio ubojicama kad ide u školu

Djevojčica je oteta na putu do škole i u idućim satima ubijena

FOTO: Telegram/screenshot

Stravično ubojstvo 14-godišnje djevojčice u Skoplju za kojom je danima trajala potraga predmet je istrage policije i tužiteljstva Sjeverne Makedonije. Sva trojica osumnjičenika su Makedonci, završili su u istražnom zatvoru zbog sumnje da su umiješani u otmicu i ubojstvo Vanje Gjorčevske. Određena im je mjera zadržavanja do 48 sati.

Detalje istrage objavili su ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i javni tužitelj u Skoplju Gavril Bubevski. Spasovski je rekao da će “monstrum koji je ubio Vanju” biti strogo kažnjen. Navodi da je otac djevojčice obavijestio otmičare kad je Vanja izašla iz kuće zbog iznude novca od majke.

“MUP je jučer nakon zaprimljene informacije, osiguranja dokaza i pronalaska tijela dviju osoba rasvijetlio slučaj. Rješenje nas nije dovelo do ishoda koji smo željeli – da ih pronađemo žive, ali su i djevojka i osoba iz Velesa pronađene ubijene i zakopane, djevojka u okolici Skoplja, a osoba u okolici Velesa”, dodao je Spasovski.

Osumnjičeno pet osoba

“Poduzetim mjerama došli smo do počinitelja za koje su prikupljeni materijalni dokazi. Osumnjičeno je pet osoba, tri su u pritvoru, jedna je izvan zemlje, a otac je priveden i ispitan te će biti poduzete mjere u skladu s Državnim tužiteljstvom”, rekao je. Motiv je koristoljublje, jedna od osoba je uz dogovor i znanje člana obitelji počinila kazneno djelo kako bi se domogla novca majke djevojčice, naveo je Spasovski.

Ubijeni muškarac iz Velesa nije u rodbinskoj vezi s maloljetnicom, ali je zbog neraščišćenih odnosa s osumnjičenicima njemu oduzeto i zapaljeno vozilo. Tim vozilom maloljetnica je oteta nakon što je otac dao informaciju o danu i satu kada će izaći iz kuće, objasnio je.

“Ubojica koji je pištoljem usmrtio djevojčicu trenutno je u bijegu, no i on će biti priveden pravdi”, kazao je Spasovski. Roditelji ubijene Vanje Gjorčevske su razvedeni. Osumnjičenici za ovaj jezivi događaj, koje je Spasovski nazvao monstrumima, poznavali su Vanjinu obitelj, piše MKD.mk.

‘Zločin bez presedana’

“Ovo je zločin bez presedana, dokazi su nas doveli do počinitelja. Osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri privedene, jedna je u inozemstvu, a otac je priveden i ispitan. Motiv je koristoljublje, jedna od osoba je u dogovoru s ocem organizirala izvršenje kaznenog djela kako bi od majke iznudili novac da bi se svi materijalno okoristili”, rekao je Spasovski.

“Obavljeni su pretresi domova i drugih prostorija u Skoplju, Velesu i Štipu, oduzeti su mobilni telefoni, računala, vozila i drugi predmeti, obavljeni razgovori s obiteljima i prijateljima osoba koje bi mogle imati bilo kakve informacije. Na ovim slučajevima radile su stotine policajaca”, istaknuo je. “Riječ je o izoliranom slučaju organizirane skupine kriminalaca koja je htjela iznuditi novac i koja je poznavala obitelj. Zajednička pozadina slučaja nije međunacionalna netolerancija”, dodao je Spasovski.

Oliver Spasovski
Facebook/MIA.mk

Tražit će najstrože kazne za osumnjičene

Bubevski je rekao da se radi o jezivim ubojstvima od kojih je jedno ubojstvo maloljetne osobe te da su predviđene maksimalne zatvorske kazne. “Najvažnije je da su identificirani svi koji su uključeni u ovaj slučaj. Temeljem dojave o sudjelovanju četiri osobe u dva kaznenopravna događaja u kojima su dvije osobe oštećene, u prostorijama Državnog odvjetništva obavljen je očevid protiv četiri osobe”, navodi.

“Za troje od petero osumnjičenih umiješanih imamo priznanje za uključenost u događaj i tko je za što odgovoran u ovom zločinu. Počinili su dva kaznena djela otmice radi koristoljublja i dva kaznena djela ubojstva, s tim da su oba kaznena djela povezana, što znači da je za to predviđena najstroža kazna”, dodao je Bubevski.

“Kad stignu nalazi obdukcije i vještačenja, možda već i danas, javno ćemo izaći sa svim dokazima”, najavio je. “Dakle, još smo u fazi predistrage i možemo krenuti s kratkotrajnim pritvorom. Nakon toga ćemo tražiti najstrožu mjeru pritvora s maksimalnim trajanjem. Za osobom koja je nedostupna bit će raspisana i međunarodna tjeralica. Sveukupne radnje kvalificirane su kao ubojstvo”, kazao je tužitelj Bubevski.

Gavril Bubevski
Facebook/MIA.mk

 

Во живо, МВР и ОЈО ќе ги соопштат деталите во врска со убиството на Вања

Во живо, МВР и ОЈО ќе ги соопштат деталите во врска со убиството на Вања

Posted by MИА.mk on Monday, December 4, 2023

Prvoosumnjičeni nedostupan policiji

Jednog od trojice osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu 14-godišnje Vanje i 74-godišnjeg Pančea tijekom privođenja na ispitivanje u zgradu Kaznenog suda dočekali su novinari. Na pitanje je li on počinio ubojstvo, odgovorio je: “Ne”. Sat vremena nakon njega na sud je doveden još jedan osumnjičenik za dva ubojstva. Policija ga je uvela kroz garažu, piše Nova Makedonija.

Konferencija za medije u Sjevernoj Makedoniji
Konferencija za medije u Sjevernoj Makedoniji Facebook/MIA.mk

Prvoosumnjičeni je u bijegu i nedostupan je policiji. Državno tužiteljstvo potvrdilo je sinoć da je otac bio na razgovoru u policiji.

“Sudac istrage Osnovnog kaznenog suda Skoplje na prijedlog Osnovnog javnog tužiteljstva, vezano za ubojstvo maloljetne V.G. iz Skoplja i P.Ž. iz Velesa, protiv tri osobe koje su rano jutros privedene pred sud odredio je mjeru zadržavanja u trajanju od 48 sati. Mjera je određena zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja ili počinjena novog kaznenog djela”, priopćeno je sa suda u Skoplju.

Tijekom noći ispitan otac ubijene djevojčice

Tijekom noći u policijsku postaju pozvan je i Aleksandar, otac otete i ubijene Vanje. Za njega nije zatražen istražni zatvor. Otac je prijavio nestanak djevojčice oko 11 sati u ponedjeljak nakon što je to ranije učinila majka. Vanja se, naime, taj dan nije pojavila u školi.

U isto vrijeme u okolici Velesa pronađeno je i tijelo 74-godišnjeg Pančea Žežovskog iz Velesa čiji je nestanak prijavljen 24. studenoga, a radio je kao brijač u gradu. “Iz provedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubojstva počinile iste osobe, a motiv je koristoljublje”, priopćilo je tužiteljstvo.

Višednevna potraga za djevojčicom

Policija Sjeverne Makedonije izvijestila je da je u blizini Skoplja pronađeno tijelo djevojčice. Za njom je zadnjih dana trajala opsežna potraga u koju se uključio i Interpol. Vanja je nestala 27. studenog, na putu do škole. Ubijena je nekoliko sati nakon otmice.

U slučaju je osumnjičeno pet osoba. Utvrđeno je i da je Vanja oteta ispred ulaza u svoj dom te ubijena istog dana, oko 10 sati ujutro 27. studenog. Pronađeno je i vozilo kojim je počinjena otmica. Radi se o Citroenu koji je zapaljen i izgorio.