Objavljujemo računicu: koliko su sucima lani rasle plaće i kakve su danas, kada su pokrenuli štrajk

Suci su od ponedjeljka u takozvanom bijelom štrajku; održavaju samo ročišta koja sami procijene kao hitne

16.06.2021., Zagreb - Vrhovni sud. Sudac Damir Kos. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na sudovima je ponedjeljak počeo bijeli štrajk sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici. Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi “mogla nastupiti nenadoknadiva šteta”.

Premijer Plenković rezolutno govori da Vlada ne misli udovoljiti zahtjevima sudaca, dok je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u petak poručio kako plaće sudaca moraju biti više te da sadašnje “nisu realne”.

Nakon lanjskih povišica, suci sada traže povećanje koeficijenata, nekima i za dvostruko, te prosječan rast plaća za 1100 eura neto, kao i materijalna prava u vidu regresa, božićnica i tako dalje.

Kolike plaće imaju suci?

Ravnateljica zagrebačkog Općinskog suda Petra Kušević Fraculj prošle je godine zarađivala između 3450 i 3600 eura bruto, no onda joj je plaća rasla, i to za 500-tinjak eura u neto iznosu.

Među šefovima zagrebačkih sudova najmanju plaću ima ravnateljica Upravnog suda Meri Dominis Herman. Njezina je plaća prije rasta u srpnju prošle godine iznosila od 3000 do 3150 eura bruto.

Koliko su lani narasle plaće sudaca, ovisno o stažu i sudu na kojem rade, najbolje se vidi iz ove tablice:

Izvor UHS

Predsjednica Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić imala je plaću od 3300 do 3450 eura bruto, koja je zatim narasla za oko 500 eura, dok je šefica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Zdravka Jagić prije povećanja primala plaću u iznosu od 3150 i 3300 eura.

Čelnicima Županijskih sudova plaća se do prošle godine, više manje, kretala od 3500 do 4000 eura bruto. A onda su im, ovisno o stažu, narasle za 255 do 275 eura i to u neto iznosu.

U štrajku i državni odvjetnici

Udruga sudaca u travnju prošle godine objavila je da je u 2022. osnovna neto plaća sudaca na općinskim sudovima iznosila 1522 eura, a na županijskim 1926 eura. Naveli su i da je osnovna neto plaća suca Vrhovnog suda prije dvije godine iznosila 2675 eura.

Kada je riječ o plaćama državnih odvjetnika, koji su se također pridružili bijelom štrajku, najveću ima ravnateljica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek koja za svoj posao prima od 6750 do 6900 eura bruto. Općinskim i državnim odvjetnicima plaće se kreću između 3000 i 4000 eura.