Obustavljena istraga protiv ravnatelja splitskog doma u kojem je od korone umrlo 18 umirovljenika

Općinsko državno odvjetništvo istragu je otvorilo u studenom 2022. godine

12.04.2020., Split - Zapocelo prebacivanje sticenika doma za starije i nemocne u Splitu u karantenu u Makarskoj.rPhoto: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

Obustavljena je istraga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koju su vodili protiv ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak i liječnice Belite Šurjak zbog smrti 18 korisnika, doznaje se od odvjetnika Vinka Ljubičića.

Općinsko državno odvjetništvo istragu je otvorilo u studenom 2022. kada su ih osumnjičili za navodne propuste zbog kojih je koronavirus prodro u Dom gdje je od komplikacija 18 korisnika umrlo, dok je 15 djelatnika bilo zaraženo, kao i 59 korisnika.

“Nakon što je saslušan čitav niz svjedoka, potom provedeno vještačenje, a zatim i dopuna vještačenja po našem prijedlogu, vještaci su utvrdili da zaista nije bilo nikakvih propusta u postupanju i izvršenju svih obveza koje je nalagao glavni i županijski stožer u domu. Pokazalo se da su oni u domu puno više i savjesnije radili znatno prije nego što je stožer propisivao pojedine nužne radnje”, izjavio je za Hinu odvjetnik Ljubičić.

Ipak su radili po pravilima

Sumnjičilo ih se, među ostalim, da su postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, da nisu u potpunosti provodili preventivne mjere, kao i da nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije.

Isto tako, sumnjičilo ih se da nisu pravodobno prijavili pojavu temperature i drugih simptoma, te da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove, niti su imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi.

Sve se pokazalo neosnovano, ravnatelj, glavna medicinska sestra i liječnica radili su po pravilima što je rezultiralo obustavljanjem istrage.