Održan Algebrin Welcome day za početak nove akademske godine, imaju 2000 upisanih studenata

Broj brucoša povećao im se za 15 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu

FOTO: Algebra

Počela je nova akademska godina na Algebri. Ove godine je na tom Visokom učilištu upisano 2000 studenata, čime je Algebra postala jedna od pet najvećih hrvatskih institucija koje izvode stručne studije. Usto, broj brucoša povećao im se za 15 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu.

Algebrin Welcome day obilježio je početak akademske godine 2023./2024., a održan je drugu godinu zaredom u prostorima Spark Event Spacea, na zagrebačkom kampusu Algebre, koji se prostire na više od 12.000 četvornih metara.

Na događaju se okupilo 650 domaćih i stranih brucoša te pedesetak međunarodnih studenata na razmjeni. Studente je uvodno pozdravio dekan Visokog učilišta Algebra, Mislav Balković i zaželio svima uspješan početak nove akademske godine te im zahvalio jer su za nastavak svojeg obrazovanja izabrali Algebru.

Suradnja s University of London

“Kolegije smo osmislili tako da vam budu korisni, da kroz njih steknete konkurentna znanja, ali i da vam budu zanimljivi. Danas, u sve većoj areni poslova i karijera, zadali smo si ambiciozan cilj neprekidnog unapređenja naših programa i nastave, stoga gotovo svake godine uvodimo neke novitete pa su tako i kolegiji koje ćete slušati ove godine bolji i drugačiji“, počeo je dekan.

“Pritom uvijek uzimamo u obzir anketne komentare koje dobivamo od studenata te mišljenja poslodavaca s kojima surađujemo i kod kojih studenti realiziraju stručne prakse“, dodao je. Ocijenio je kako je brojka od 2000 studenata koju je Algebra danas prešla uistinu impresivna te da ona prati Algebrinu usmjerenost inovacijama.

“Ove godine smo pokrenuli jedini stručni kratki studij u Hrvatskoj iz područja digitalnih tehnologija, jedina smo obrazovna institucija u zemlji koja je pokrenula prijediplomski studij razvoja računalnih igara i prvo smo visoko učilište koje je uspostavilo suradnju s University of London s čime smo omogućili svim našim studentima koji studiraju prema programima koje je vrednovala njihova sastavnica Goldsmiths priliku da po završetku studiranja dobiju dvije diplome, našu i britansku“, kazao je dekan Balković.

Centar za akademsku podršku

Prodekanica za razvoj i kvalitetu Visokog učilišta Algebra, Silvija Grgić, osvrnula se na novosti u segmentu podrške studentima. Naime, Algebra od ove godine pokreće Centar za akademsku podršku studentima.

“Cilj nam je obuhvatiti uz akademske aktivnosti i one u profesionalnom razvoju studenata kao budućih akademskih građana. Planiramo organizirati radionice koje će pomoći studentima poboljšati elemente koji im utječu na uspješan akademski razvoj kao što su radionice akademskog pisanja, podrške u komunikacijskim i prezentacijskim vještinama, pristupu učenju, uz neizostavno savjetovanje u vidu razgovora sa stručnim osobama koje su tu za sve prijedloge i podršku studentima u nastavi“, kazala je.

Predstavljen je i Algebrin Odjel za međunarodnu suradnju, posebno Erasmus+ program u okviru kojeg Algebra ima preko 100 sklopljenih bilateralnih ugovora s visokim učilištima u EU te preko 40 sporazuma i ugovora o suradnji s visokim učilištima izvan EU. Algebra, usto, organizira vlastitu ljetnu i zimsku školu na kojoj strani studenti mogu slušati module iz područja poput umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnog marketinga u Hrvatskoj.

Welcome Day Algebra Algebra

Algebra LAB i Centar karijera

Rukovoditeljica Algebra LAB-a, Maja Brkljačić, predstavila je njegove aktivnosti istaknuvši da fakultet nije mjesto isključivo namijenjeno studiranju, već da se u okviru Algebra LAB-a, nasljednika najstarijeg i prvog poduzetničkog inkubatora u regiji, ZIP-a, studenti imaju priliku uključiti u razne tematske hackathone iz područja AI-a, svemirskih tehnologija te pametnih i zelenih industrija.

Domagoj Švigir iz Algebrinog Centra karijera govorio je o mogućnostima koje se u Algebri pružaju studentima kroz izravnu suradnju s poslodavcima. “Centar karijera središnje je mjesto za pružanje podrške studentima, u obliku savjetovanja, izvannastavnih edukacija, povezivanja s poslodavcima i poduzetnicima te kroz druge oblike intervencija s ciljem ranog razvoja karijere i unaprjeđenja osobnih vještina“, kazao je.

Održane mentorske radionice

Silvio Papić, voditelj Algebrinog studija sistemskog inženjerstva predstavio je Algebra Klub Inovatora (AKI) koji je pokrenut ove godine. “Misija Algebra kluba inovatora je poticati kreativnost, inovativno razmišljanje, razmjenu znanja i iskustava među studentima Visokog učilišta Algebra kroz edukaciju, radionice i rad na projektima, te pružati podršku studentima u realizaciji njihovih ideja“, kazao je.

Studentima su na raspolaganju i brojne sportske aktivnosti poput stolnog tenisa, badmintona, sportskog penjanja, planinarenja, košarke, futsala u okviru fakultativnog AlgebraFIT programa kojeg vodi Tin Petračić, a za one koji se više vide u e-Sportu aktivna je i Algebrina studentska gaming sekcija koja prihvaća nove članove i čiji je tim pobjednik ovogodišnjeg Student Esports Tournamenta. U okviru Welcome Day-a održane su i mentorske radionice za sve brucoše u tridesetak manjih grupa.