Odvjetnik uhićenih BBB-a žestoko napao Plenkovića: 'Neka drži jezik za zubima i gleda svoja posla. Samo nam šteti'

Danas u Ateni je počelo ispitivanje 102 pripadnika Bad Blue Boysa

04.12.2023. Atena  - Prva skupina Bad Blue Boysa dovedena na ispitivanje na sud u Ateni, uz jako osiguranje policije Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Danas je na sudu Evelpidon u Ateni počelo ispitivanje 102 pripadnika Bad Blue Boysa koji su nakon okršaja s navijačima AEK-a i smrti 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa završili u grčim zatvorima. Ispitivanje pripadnika BBB-a trajat će sve do srijede.

Prva skupina od 40 navijača iz atenskog je strogo čuvanog zatvora Korydallos na sud prevezena trima autobusima uz policijsku pratnju, piše Jutarnji list. Prema nekim informacijama, sud bi mogao ovaj tjedan neke od njih pustiti na slobodu uz jamčevinu. U istražnom pritvoru proveli su više od tri mjeseca.

Odvjetnik uhićenih Athanasios Kaimenakis uoči ispitivanja na sudu osvrnuo se na nedavne izjave premijera Andreja Plenkovića u kojima je naveo kako bi moglo doći do dobrih vijesti, aludirajući da bi uhićeni uskoro mogli izaći iz pritvora.

‘Premijer treba gledati svoja posla’

“Hrvatski premijer treba gledati svoja posla i ne komentirati suđenje u Grčkoj. Svojim izjavama nam samo može naštetiti. Grčko pravosuđe je nezavisno i ne može politika donositi odluke oko toga.

Ne znam odakle hrvatskoj Vladi informacije da će biti dobre vijesti za uhićene hrvatske državljane. To su izjave temeljene na rekla-kazala. Neka on radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš posao. Za nas je bolje da on drži jezik za zubima”, kazao je Athanasios za 24 sata.

To im, dodao je, samo radi štetu. “O tome će odlučiti grčki sud, a to neće biti ovih dana. Danas počinje saslušanja te se mi pripremamo za to. Svi moji klijenti su dobro te smo se dobro pripremili”, kazao je odvjetnik.

Uhićen navijač povezan s ubojstvom

Podsjetimo, grčko tužiteljstvo tereti pripadnike BBB-a za 11 kaznenih djela među kojima su remećenje javnog reda i mira, oštećenje imovine, nedozvoljeno nošenje oružja, posjedovanje eksplozivnih i nezapaljivih tvari te teži oblik napada u neposrednoj blizini sportskog objekta.

Nakon što je uhićen navijač AEK-a kojeg povezuju s ubojstvom Katsurisa, BBB-ovci su dobili priliku za novo očitovanje nakon vještačenja noževa na kojima nisu pronađeni njihovi tragovi DNK.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je ranije da Vlada poduzima sve što je u njenoj moći da olakša položaj uhićenih Dinamovih navijača u grčkom pritvoru te kazao da najavljene “dobre vijesti idu u smjeru puštanja hrvatskih državljana iz grčkih zatvora”.