Ogromne količine humanitarne pomoći gomilaju se u Egiptu. Vlast ne zna kako je dostaviti u Gazu

Egipat je poslao konvoj koji čini stotinjak kamiona s 1000 tona humanitarne pomoći

A man adjusts his wife's oxygen tank at their home in the Rafah refugee camp, in the southern of Gaza Strip on Octobers 15, 2023. Convoys of humanitarian aid stacked up near Egypt's border with the Gaza Strip on Sunday, unable to enter the Palestinian enclave being bombarded by Israel, witnesses told AFP. Alarm has grown about a wider humanitarian crisis in Gaza where Israel has cut off water, food and power, vowing to maintain the complete siege until all hostages are freed. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
FOTO: AFP

Egipat je pojačao diplomatske napore koji bi omogućili dostavu pomoći u Gazu i deeskalaciju sukoba, objavilo je u nedjelju egipatsko predsjedništvo, nakon što se američki državni tajnik Antony Blinken zaustavio u Kairu u sklopu regionalne turneje.

Pomoć iz nekoliko zemalja gomila se na egipatskom Sinajskom poluotoku zbog neuspjelih dogovora koji bi trebali omogućiti njezinu sigurnu dostavu u Gazu, kao i evakuaciju u Egipat osoba sa stranim putovnicama preko prijelaza Rafah.

Bombardiranje prekinulo operacije

Izraelsko bombardiranje prijelaza Rafah prema Egiptu, glavnoga prijelaza iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, prekinulo je dosadašnje operacije. Egipat strahuje da će njegovu granicu probiti stanovnici Gaze, što se dogodilo 2008. na početku izraelske blokade.

Poput ostalih arapskih država, Egipat je javno kazao kako smatra da bi Palestinci trebali ostati na svome teritoriju za vrijeme eskalacije rata te da radi na osiguravanju dostave pomoći stanovništvu.

Egipat odbacuje plan raseljavanja Palestinaca

U priopćenju iz ureda egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, objavljenom nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost stoji da Egipat odbacuje svaki plan raseljavanja Palestinaca “na štetu ostalih zemalja” i da je Egiptu najvažnija vlastita sigurnost. U priopćenju stoji i kako je Sisi predložio da se organizira sastanak na vrhu na kojemu bi se raspravljalo o krizi.

U zračnu luku El Arich, glavni grad sjevernog Sinaja već je stigla pošiljka s jordanskom, turskom i pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i medicinska oprema za potrebe 300.000 ljudi u Pojasu Gaze koju je poslala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Egipat je poslao konvoj koji čini stotinjak kamiona s 1000 tona humanitarne pomoći.