Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo: traju tajni izvidi u slučaju Bandićevog grobnog mjesta

Ni tri godine nakon njegove smrti nije izdana dozvola za postavljanje nadgrobnog spomenika

28.2.2024., Zagreb - Obiljezavanje trece obljetnice smrti prvog predsjednika stranke Bandic Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i najdugovjecnijeg zagrebackog gradonacelnika, gospodina Milana Bandica, koju organizira stranka Bandic Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Općinsko kazneno državno odvjetništvo potvrdilo je Jutarnjem listu da se provode izvidi u slučaju grobnog mjesta pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Ni tri godine nakon njegove smrti nije izdana dozvola za postavljanje nadgrobnog spomenika.

“Općinsko kazneno državno odvjetništvo provodi izvide, koji su tajni sukladno članku 206. f stavak 1. Zakona o kaznenom postupku”, odgovorila je zamjenica općinskog državnog odvjetnika, Silvija Lončar.

Što kaže Grad Zagreb?

List je kontaktirao i Grad Zagreb s pitanjem imaju li možda u planu ekshumaciju tijela pokojnog Bandića kako bi ga preselili na neko legalno grobno mjesto. Oni su odgovorili kako Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode ne može izdati “prethodno mišljenje ili suglasnost” budući da “državne institucije provode izvide oko legalnosti proširenja grobnog polja.”

Uputili su ih da se, vezano uz postupanje državnih institucija, obrate nadležnim institucijama. Institucija koja provodi izvide pak nije odgovorila na upit do objave teksta.

Bandićeva udovica kontaktirala Grad

Udovica Milana Bandića, Vesna Bandić, povodom prve obljetnice njegove smrti obratila se Gradu s molbom da dozvoli uređenje njegovog groba. U službenom glasniku Grada tada je objavljena Tomaševićeva odluka da se korištenje grobnog mjesta ustupi Bandićevoj obitelji.

Obitelj od tada svake godine traži dozvolu za postavljanje nadgrobnog spomenika, ali je sve stalo. Problem je u poziciji groba što je ispitivala i služba za inspekcijske poslove Ministarstva kulture. Nadležna ministrica tada je izjavila kako nisu utvrdili nepravilnosti po pitanju dokumentacije.