Operacija 'Albina': Jahta koja je ovoga ljeta ukradena u Hrvatskoj pronađena je na drugom kraju svijeta

U srpnju je unajmljena u marini Kaštela, a za Brazil je isplovila iz Maroka

FOTO: Mischief Sailing Yacht

Portal Morski.hr je prije četiri mjeseca objavio da je ukradena jahta Hanse 588 MISCHIEF – hrvatske zastave, kada joj je posljednji put zabilježena lokacija u Mljetskom kanalu. Na jahti su tada bila četiri člana posade, 2 muškarca i 2 žene, portugalskog i latvijskog državljanstva.

Jahta je sad pronađena na drugom kraju svijeta, u Brazilu, javlja isti portal. U srpnju je unajmljena u marini Kaštela, gdje je Charter baza, isplovila je 8. srpnja, a nestala šest dana kasnije. “Dosad nikad nismo zabilježili ovakvo što”, ispričao je tada Silvio Šupić, fleet manager Croatia Yachting.

Plovilo je pronađeno u Brazilu prije tri tjedna.

‘Zvao nas čovjek iz Južne Afrike’

“Ne znam kako je završila tamo, ali znam kako smo došli do nje. Slučajno! Zvao nas je čovjek iz Južne Afrike koji je bio tamo u katamaranu, prepoznao je jahtu koju već mjesecima tražimo i samo je nazvao prije 3 tjedna i rekao da misli kako je to taj brod. Poslao nam je neke slike, a mi smo prema nekim detaljima utvrdili da se radi o našem Mischiefu. Nakon toga je krenula akcija s policijom, izvršena je akcija zapljene i još uvijek se izvode tamo dokazne radnje”, rekao je Šupić danas za Morski.hr.

Ne zna, kaže, kada će brod biti vraćen.

“Angažiran je lokalni odvjetnik koji odrađuje posao tamo s vlastima. To je proces koji traje i ne ide tek tako lako. Zasad nitko nije uhićen, no zadržani su neki ljudi koji su zatečeni na jedrilici, međutim oni nisu ti koji su ukrali brod. Ovi iz Hrvatske bili su skroz druga ekipa”, objašnjava Šupić.

Operacija Albina

Iz charter kompanije Mischief Sailing Yacht objavili su da su oduševljeni što mogu podijeliti vijest da je “njihova prekrasna Hanse 588 pronađena u Brazilu”. U tijeku je istraga, dodali su i zahvalili svima u jahtaškoj zajednici koji su pratili ovu priču.

Istovremeno, brazilski mediji pišu da je savezna policija, uz potporu brazilske mornarice, 11. studenog pokrenula operaciju Albina, s ciljem zapljene ukradene prekooceanske jedrilice, usidrene u Natal Yacht Clubu.

“Cilj akcije je identificirati i demontirati kriminalnu organizaciju koja je sudjelovala u krađi. Akcija je rezultat obavještajnog rada zbog međunarodnih izvješća, u suradnji s brazilskom mornaricom i Natal Yacht Clubom”, izvješće je tamošnje policije.

UPDATE: Our yacht Mischief has been found!!We are so thrilled to share that our beautiful Hanse 588 has been found in…

Posted by Mischief Sailing Yacht on Thursday, November 23, 2023

Za Brazil isplovili iz Maroka

Prema brazilskim izvorima bliskima istrazi, zaplijenjeno plovilo je registrirano u Hrvatskoj, no bilo je iznajmljeno navodnim ruskim turistima koji su ga odveli na nepoznatu lokaciju i promijenili njegove karakteristike, preimenovali ga u Albinu, a za to su napravili i lažne vlasničke i registracijske dokumente u Rusiji, prenosi Morski.

Jedrilica je potom isplovila za Brazil, polazeći iz Maroka, i pristala u Porto Alegre, luci brazilske države Rio Grande do Sul 20. rujna 2023., sa samo dva člana posade, ruskim kapetanom i litavskim mornarom, koji su bacili sidro u Natal Yacht Clubu i unaprijed platili 60 dana boravka. Oko tjedan dana kasnije, ti stranci napustili su Brazil zračnim putem, a brod je nastanjivala žena rođena u Latviji.

Nakon pregleda utvrđeno je da dijelovi jedrilice imaju sličnosti s ukradenim plovilom u hrvatskim vodama, pa je brod zaplijenjen, budući da je ušao u brazilske vode s lažnom dokumentacijom. Prema informacijama iz istrage, uhvaćene osobe će odgovarati pred brazilskim vlastima za kaznena djela korištenja lažnih dokumenata, članstva u kriminalnoj organizaciji, pa čak i pranja novca. Istraga u Brazilu nastavlja se i to u suradnji s Interpolom i Europolom, dodaje Morski.hr.