Opsadno stanje u Sarajevu. Dodik stigao na sud, u zgradu ušao kroz VIP ulaz

Dodikov dolazak u Sarajevo izaziva veliki interes javnosti u BiH

25.09.2023., Mostar - Poceo koordinacijski sastanak partnera u vlasti na nivou BiH izmedju SNSD-a, HDZ-a BiH, i SDP-a BiH. Delegacije stranaka predvode predsjednici Milorad Dodik, Nermin Niksic i Dragan Covic.  Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik stigao je u ponedjeljak rano poslijepodne na Sud BiH u Sarajevu na kojem će se izjasniti o krivnji po optužnici Tužiteljstva BiH u aferi koju su u susjednoj nam zemlji nazvali “Ukaz”.

Dodik i Miloš Lukić, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a o krivnji bi se trebali izjasniti na ročištu koje je počelo u 13 sati.

Dodikov dolazak u Sarajevo izaziva veliki interes tamošnje javnosti. Mediji pišu kako je Sudu stiglo na stotine zahtjeva brojnih udruga koje žele prisustvovati ročištu pa već nekoliko dana u spomenutoj insituciji vlada opsadno stanje.

Bez većih okupljanja

Kao što se i najavljivalo, Dodik je u zgradu suda ušao na VIP ulaz, isti onaj na koji je ušao kada je dolazio na ispitivanje Tužiteljstva, a sve kako bi se izbjegli incidenti. S druge strane, nisu se ostvarile neslužbene najave da će se pred zgradom suda okupiti više stotina ljudi.

Uoči ročišta se oglasio i Dodikov odvjetnik Goran Bubić koji je u razgovoru za RTL istaknuo kako je ovaj slučaj farsa.

“Ovdje je riječ o političkom pritisku koji nema uporište u Ustavu BiH. Tužitelji su zarobljeni politikom umjesto da se vode svojom zakletvom. Evidentno je da ne možemo očekivati objektivno suđenje. No, predsjednik nije kukavica i on će se pojaviti pred sudom”, ustvrdio je Bubić.