Organizatori turbofolk koncerta na sudu pobijedili Grad Pulu, nije im smio biti otkazan zakup dvorane

O tome tko nastupa, gradska tvrtka je trebala voditi računa prije potpisivanja ugovora, smatra sud

23.05.2023., Pula - U prostoru ECPD-a odrzala se je konferencija za medije na kojoj je najavljen program Pulskog kulturnog ljeta.

Na konferenciji su sudjelovali gradonacelnik Grada Pule Filip Zoricic, direktorica Turisticke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheoloskog muzeja Istre Darko Komso. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Organizator zabranjenog koncerta Duška Kuliša i prijatelja koji se lani trebao održati u pulskom Domu sportova “Mate Parlov”, dobio je spor protiv Grada Pule, odnosno njene tvrtke Pula usluge i upravljanje.

Zagrebačka tvrtka Cimar production d.o.o. koja je organizator događanja, tužila je gradsku tvrtku i tražila da sud potvrdi kako im ugovor o zakupu dvorane u kojoj se trebao održati sporni koncert nije smio biti otkazan.

Odbijeni argumenti grada

Trgovački sud u Pazinu donio je presudu u njihovu korist te utvrdio da “ugovor o korištenju Doma sportova, sklopljen 19. listopada 2022., nije otkazan, nije raskinut i nije prestao”. U opsežnom obrazloženju presude koju potpisuje sudac Damir Rabar, navedeni su razlozi zbog kojih je tvrtka Pula usluge i upravljanje odlučila raskinuti ugovor za koncert.

Prvi je što avans nije bio plaćen na vrijeme, a drugi što su bili u zabludi glede izvođača, s obzirom da je bilo navedeno samo “Duško Kuliš i gosti”, te da nije bilo navedeno da se radi o Ani Bekuti, Draganu Kojiću i Zorani Mićanović.

Sud je odbio oba argumenta te naveo da neplaćanje avansa u roku nije moglo biti razlog za raskid ugovora jer je ta stavka trebala biti napomenuta u odredbama ugovora.

Zanimljivo objašnjenje suda

Po pitanju dovođenja u zabludu oko gostiju koncerta, sud je dao zanimljivo obrazloženje te istaknuo da podatak o gostujućim izvođačima nije sporan, s obzirom da su organizator i gradska tvrtka razmijenili više mailova iz kojih, citiramo, “nije uopće vidljivo da su raspravljali o tome tko će, odnosno, koji gosti, nastupiti uz Duška Kuliša te su u konačnici sklopili ugovor.

“Po zaključku ovog suda podatak o izvođačima koji će nastupiti kao gosti koncerta Duška Kuliša, bez obzira kakvom se vrstom glazbe bavili, iako prema navodima tuženika (Pula usluge i upravljanje op.a.) ‘daju jednu drugu dimenziju’, nije i ne može biti takve naravi da bi mu se zbog toga mogao dati značaj bitne zablude kakva se traži.

Ovo napose kada se dodatno ima u vidu da se radi o zatvorenom prostoru, zbog čega bi takvoj glazbi bili izloženi samo oni koji to žele – publika koja za taj događaj kupi ulaznice”, smatra sud.

‘Potpisom su pristali i na goste’

Sud tvrdi i da se gradska tvrtka nije dužna nikome opravdavati ukoliko ne želi da se u njegovim prostorima održavaju narodnjački koncerti, međutim ističe da je o tome trebala voditi računa prije zaključenja spornog ugovora.

“U samom ugovoru stoji da će nastupiti Duško Kuliš i njegovi gosti, pa je potpisom ugovora gradska tvrtka pristala i na nastup izvođača koji poimenično nisu navedeni u ugovoru.

Naknadno neslaganje tvrtke Pula usluga i upravljanje s izvođačima kao gostima Duška Kuliša ne može imati značaj zablude niti prijevare, kako to navodi gradska tvrtka”, zaključio je Trgovački sud u Pazinu u prvostupanjskoj presudi.

‘Žalit će se Visokom trgovačkom sudu’

Pulski gradonačelnik komentirao je ovu presudu za Jutarnji list i kazao da se radi o slučaju pulske gradske tvrtke koja će se žaliti na presudu. “To je tema našeg gradskog poduzeća Pula usluge i upravljanje, a ne Grada Pule.

Ovo je prvostupanjska odluka i oni će se sada žaliti Visokom trgovačkom sudu i proces ide dalje. Od svojih pravnih stavova neće odustati”, kazao je. Ako žalba ne bude usvojena, pulska gradska tvrtka morat će platiti odštetu organizatoru koncerta.

Gradonačelnik zabranio koncert

Podsjetimo, pulski gradonačelnik Filip Zoričić zabranio je održavanje koncerta na kojem su trebali nastupati Duško Kuliš, Bekuta, Kojić i Mićanović, te je svim medijima gotovo unisono govorio kako “turbofolk glazba ne može biti u javnom prostoru Pule”. “To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku”, tvrdio je.

Zabrana je naišla na opću osudu i konsternaciju javnosti u cijeloj regiji, a o sve je prokomentirao i sam Kuliš. “Ako sam ja problem mediteranskom identitetu Pule, onda Pula nema nikakav problem. Neka mi dopuste, otpjevat ću ja i ‘O sole mio'”, rekao je u emisiji Nedjeljom u 2.

No, Kuliš je ipak nastupio u pulskoj Areni i to nakon što ga je Dubioza kolektiv pozvala kao posebnog gosta iznenađenja.