Oronula kuća na zagrebačkoj Kajzerici zapravo je Napoleonova stražarnica. Grad planira napraviti muzej

Počinje se s projektom obnove stražarnice na ulazu u Novi Zagreb

FOTO: Screenshot / HRT

Na ulazu u Novi Zagreb nalazi se Napoleonova stražarnica, spomenik koji svjedoči da se Napoleon u svojim pohodima zaustavio na Kajzerici i koji bi uskoro mogao biti obnovljen, piše HRT. Oronulu kuću dokrajčilo je olujno nevrijeme prošlog srpnja.

Gordana Pasanec, vijećnica u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb zapad, kaže da je vrijeme da se stražarnicu obnovi ”da se vidi da i ovaj dio Zagreba ima svoju povijest, a ne samo Centar”. ”Do hipodroma su bila vojna vježbališta i vojarne. Ovo je jako važan dio povijesti”, rekla je.

Najveći problem oko obnove bio je taj da je, sve do nevremena prošlog ljeta, u prizemlju kuće živjela ilegalna stanarka. ”Od bivše gradske vlasti je dobila dozvolu da se useli i ona je tu godinama ilegalno stanovala. Ali nakon oluje se to oštetilo, jedva smo je izmjestili. Ona je sada u hostelu Arena”, otkrila je Pasanec.

Screenshot / HRT

Pretvorit će je u muzej

Trenutačno na projektu rade statičari. Očekuje se da će biti gotov za 15 dana, nakon čega se ide s javnom nabavom za hitne mjere sanacije, pojasnio je Martin Jurin, zamjenik pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Potom treba pripremiti dokumentaciju za kompletnu obnovu, što bi trebalo trajati oko šest mjeseci.

Planira se od stražarnice napraviti muzej. ”I sama Kajzerica je dobila po njemu je dobila – naziv, kajzer, car. Ljudi su jako zagrijani za ideju i svi si daju truda, i građanske inicijative i mjesni odbor”, kaže Pasanec o obnovi stražarnice.