Ortoped iz Brčkog skrivao kosti žrtve genocida iz Srebrenice. Zakopao ih pa iznad njih sagradio fontanu

Doktor Mraović tvrdi da su mu služile za 'planiranje operacija'

FOTO: Pixsell, Institut za nestale

Liječnik Nebojša Mraović iz Brčkog u Bosni i Hercegovini priznao je da je skrivao kosti jedne od žrtava rata u dvorištu svoje obiteljske kuće, piše Radio Slobodna Europa. Prije tjedan dana, djelomični posmrtni ostaci pronađeni su na posjedu ortopeda Mraovića, koji već godinama ima privatnu kliniku, a pretpostavlja se da pripadaju žrtvi genocida u Srebrenici. Zakopao ih je prije 11 godina nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu.

Ekshumacija je obavljena 21. rujna pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a prema naredbi Suda BiH, dok svjedok koji je otkrio mjesto ukopanih ostataka tvrdi da se radi o žrtvi genocida u Srebrenici 1995. godine. Isti svjedok navodi da su kosti dovezene u Brčko dvije godine nakon rata.

Mraović je rekao za Radio Slobodna Europa (RSE) da u cijelom slučaju ne vidi ništa sporno, navodeći da su kosti korištene za “planiranje operacija”. “Koristio sam ih u bolnici, koristio sam ih za planiranje operacija, bile su od koristi stotinama ljudi”, rekao je Mraović ne objašnjavajući kako ih je koristio.

Traga se za 7597 osoba

Riječ je o nekompletnim posmrtnim ostacima osobe, a iz Instituta za nestale BiH su potvrdili da je ovo prvi slučaj namjernog skrivanja posmrtnih ostataka žrtve rata u BiH u vlastitom dvorištu. Tri desetljeća nakon završetka rata još uvijek se traga za 7597 nestalih osoba, od čega 1200 iz Srebrenice.

Posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u Srebrenici, gdje je prema presudama međunarodnih i domaćih sudova u srpnju 1995. godine ubijeno više od 8.000 ljudi, pronađeni su nakon rata u više od 80 masovnih grobnica diljem srednjeg Podrinja.

Nakon zločina, tijela su premještana iz jedne masovne grobnice u drugu, što je otežavalo njihovu identifikaciju i ukop. Osobe koje su tražile nestale članove obitelji ranije su za RSE posvjedočile da su im “posrednici” tražili 500 eura po osobi da otkriju gdje se nalaze tijela. Prošle godine Institut je izvršio 109 ekshumacija, ekshumirana su 83 tijela, a identificirana je ukupno 151 nestala osoba.

Slijedi obdukcija i DNK analiza

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić izjavila je za RSE da su posmrtni ostaci navodno dovezeni u Brčko 1997. godine, a “onda ih je liječnik Mraović 2012. godine zakopao u svom dvorištu, a onda je preko toga izlivena betonska česma”, kazala je i istaknula da nije bilo svjedoka koji su dali točnu lokaciju posmrtnih ostataka vjerojatno nikada ne bi bili pronađeni.

“Posmrtni ostaci odmah su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će naknadno biti zakazana obdukcija, odnosno sudsko-medicinsko kriminalističko istraživanje. Tom prilikom bit će uzeti koštani uzorci koji će biti poslani na DNK analizu”, kazala je glasnogovornica.

Liječnik: ‘Od čega da se branim?’

Bivši član Upravnog odbora Instituta za nestale BiH Amar Mašović kaže za RSE da je “užasnut i zgrožen” ovim otkrićem. Istraga će, ističe Mašović, otkriti kako je Mraović došao do posmrtnih ostataka i porijeklo osobe.

Liječnik Mraović se trenutno ne nalazi u BiH. Na pitanje ima li odvjetnika, izjavio je da se nema od čega braniti jer su to “samo glasine”. Iz Državnog tužiteljstva za RSE je rečeno da je istraga u tijeku, da oni i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) poduzimaju potrebne aktivnosti, te da u interesu slučaja ne mogu davati dodatne informacije.

Odjel za zdravstvo i ostale usluge Distrikta Brčko još uvijek nije odgovorio na pitanje RSE hoće li Mraoviću biti oduzeta liječnička licenca. Prema zakonu u BiH, neovlašteno uklanjanje, skrivanje ili premještanje tijela ili dijela tijela kažnjava se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.