Ostvarila se naša najgora noćna mora. U avionu usred leta pronađena zmija, izgleda da to i nije sasvim neuobičajeno

Bilo je i gorih incidenata ove vrste

FOTO: Screenshot YouTube / Mothership

Jedna od najgorih noćnih mora mnogih putnika dogodila se 13. siječnja na lokalnom letu iz Bangkoka, glavnog grada Tajlanda, u južnu pokrajinu Phuket, kada su putnici otkrili zmiju u odjeljku za prtljagu iznad sjedala. Da stvar bude luđa, ovo je drugi prijavljeni slučaj da je zmija pronađena na letu tog avioprijevoznika. U veljači 2022. pjegavi piton pronađen je na jednom od lokalnih letova u susjednoj Maleziji. Zrakoplov je zbog incidenta morao sletjeti u najbližu zračnu luku.

Snimke incidenta s pitonom iz 2022. godine postali su viralni na društvenim mrežama, pogotovo kada se pojavio videozapis reptila kako klizi kroz rasvjetna tijela aviona. “Ovo je vrlo rijedak događaj koji se s vremena na vrijeme može dogoditi u bilo kojem zrakoplovu”, pomalo očajnički su se nakon toga opravdavali iz AirAsije.

Pomalo očajnička objašnjenja

I ovoga je puta odjel za odnose s javnošću AirAsia Tajlanda posegnuo za sličnom taktikom, u izjavama ističući da je pojava zmije u avionu “vrlo rijedak incident”. “Stjuardese su obaviještene prije slijetanja u Phuket, nakon što je putnik primijetio malu zmiju u odjeljku za prtljagu iznad glave”, rekao je šef korporativne sigurnosti te avio tvrtke. “Posada je bila dobro obučena za rješavanje događaja ove prirode i premjestila je putnike iz tog dijela zrakoplova kao mjeru predostrožnosti”, dodao je, prenosi CNN.

Zrakoplov je sletio bez problema, stoji u priopćenju tvrtke, nakon čega su ga hitno pregledali nadležni inženjerski i sigurnosni timovi. “Prema standardnoj proceduri za incident ove prirode, zrakoplov je prošao dubinsko čišćenje i fumigaciju prije nastavka rada”, dodao je šef sigurnosti. “Sigurnost i dobrobit naših gostiju i posade uvijek su naš glavni prioritet i ni u jednom trenutku sigurnost gostiju ili posade nije bila ugrožena.”

Bilo je i gorih incidenata

Nije poznato koja se vrsta zmije ukrcala na let za Phuket. Tvrtka nije spomenula ni što se dogodilo sa slijepim putnikom nakon što je zrakoplov sletio. Taj dio priče donekle otkriva video koji je postao viralan na TikToku, a navodno ga je snimio jedan od putnika iz aviona u kojem je pronađen gmaz. Na snimci se vidi kako jedan od članova posade pokušava uhvatiti zmiju. Na kraju ju je uspio bocom ugurati u plastičnu vrećicu i riješiti problem.

Slučajevi pojave zmija u zrakoplovima prilično su rijetki, ali svaki put privuku veliku pažnju javnosti, vjerojatno zahvaljujući popularnosti kultnog filma iz 2006., “Zmije u avionu”. Godine 2012. jedan je putnik prokrijumčario kobru u ručnoj prtljazi na let EgyptAira. Za to se saznalo na najgori mogući način, kad se zmija oslobodila i ugrizla ga za ruku.

Neugodno iznenađenje dogodilo se i gospođi iz Škotske koja se 2016. vraćala s odmora u Australiji. U zraku je otkrila da se u jednoj od njezinih cipela uvukla malena zmija. Nakon što je zrakoplov stigao u Glasgow, lokalni ogranak Društva za zaštitu životinja (SPCA) preuzeo je zmiju i stavio je u karantenu. Uskoro je otkriveno kako je bila riječ o neotrovnom pitonu.