Otkrivamo: Dok se Vlada u Bruxellesu hvalila da je pobijedila kugu, lovci doslovno isti dan pronašli gomilu uginulih divljih svinja

'O pronađenim uginulim divljim svinjama promptno je obaviješten nadležni veterinar', kažu iz Hrvatskih šuma

FOTO: Telegram

Na području šumarija Županja i Lipovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji 15. i 16. prosinca prošle godine održana su dva skupna lova tijekom kojih je pronađeno ukupno 15 uginulih divljih svinja, zaraženih afričkom svinjskom kugom. Uprava Hrvatskih šuma, naime, raspisala je javni poziv za iskazivanje interesa za skupne lovove na divlje svinje pa je Uprava šuma, Podružnica Vinkovci, planirala održati pet takvih lovova. Međutim, nakon pronalaska uginulih divljih svinja preostala tri lova su otkazana.

Tu informaciju, koja se dosad prikrivala od javnosti i kolala je samo među dijelom lovaca, Telegramu su službeno potvrdili iz Hrvatskih šuma. No, otkazivanje preostala tri lova obrazloženo je sasvim drugim razlozima: “Budući da je uvidom u stanje na terenu uočeno da je došlo do migracije divljači, jer je njeno prirodno stanište devastirano uslijed nekoliko elementarnih nepogoda koje su uzrokovale velike štete na šumi (izvaljena, prelomljena stabla kao i njihovi dijelovi na tlu), što predstavlja i potencijalnu opasnost za sigurnost radnika Hrvatskih šuma i sudionike u planiranom lovu, zbog istog održana su dva lova. Dok se situacija ne normalizira, Hrvatske šume neće biti u mogućnosti održati planirane lovove'”, stoji u odgovoru Hrvatskih šuma Telegramu.

Nezgodno preklapanje

Činjenica da su dva lova, što nam je sada službeno potvrđeno, održana 15. i 16. prosinca, vrlo se nezgodno poklopila s donošenjem uredbe Europske komisije koja je na snagu stupila 21. prosinca i kojom je prestala zabrana prometa svježim svinjskim mesom i zabrana svinjokolja. A upravo na dan kada su lovci na istoku Slavonije našli sedam uginulih divljih svinja, 15. prosinca u Bruxellesu je Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge i ažurirani akcijski plan kojim se daju jamstva za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

Hrvatska Vlada bila je pod snažnim pritiskom dijela svinjogojaca u Slavoniji koji su prosvjedima tražili ukidanje zabrane svinjokolje pa je odluka Europske komisija dočekana s olakšanjem, a prosvjedi su prestali. No, upravo na dan kad je Hrvatska u sjedištu Europske unije prezentirala dokaze i akcijski plan da svinjsku kugu drži pod kontrolom, dogodio se lov koji je te tvrdnje doveo u pitanje. I ponovio se sutradan, 16. prosinca.

Otkazana tri preostala lova

Dugogodišnji slavonski lovac s područja Vinkovaca koji je Telegramu dojavio o otkazivanju već dogovorena tri preostala lova, od koji su neki trebali biti održani početkom siječnja, kaže da je isključivi razlog bojazan da bi lov na divlje svinje mogao ponovno razbuktati širenje afričke svinjske kuge.

“Prema onome što ja znam lovci su pronašli između 20 i 30 uginulih svinja. I tada je lov obustavljen”, rekao je za Telegram.

Razgovarali smo i s jednim od pogoniča, Tomislavom Markotićem iz Strizivojne, koji je sudjelovao u oba lova. On kaže kako osobno nije vidio uginule divlje svinje, ali je od drugih pogoniča i lovaca čuo da ih je bilo. Potvrdio je kako su nakon dva lova ostali otkazani.

Hrvatske šume daju različite brojke

Telegram je iz Hrvatskih šuma u istom danu dobio dva različita odgovora. U prvom su napisali kako je “u ukupno dva održana lova pronađeno sedam uginulih divljih svinja”, no četiri sata kasnije, u drugom odgovoru taj je broj udvostručen: “U prvom skupnom lovu (šumarija Županja) pronađeno je sedam uginulih divljih svinja, dok je u drugom (šumarija Lipovac) pronađeno osam uginulih divljih svinja”, piše u odgovoru Hrvatskih šuma Telegramu.

“O pronađenim uginulim divljim svinjama promptno je obaviješten nadležni veterinar te su obavljene sve radnje propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH Ministarstva poljoprivrede, kao i Planom biosigurnosti za lovište XVI/11 ‘Spačva’. Također prije, tijekom i nakon gore navedenih skupnih lovova provedene su sve mjere dezinfekcije i procedure propisane Naredbom i Planom biosigurnosti”, stoji na kraju odgovora.

Vlada se hvali da je pobijedila bolest

Ministarstvo poljoprivrede, dakle, “promptno” je obaviješteno da su u lovištima pronađene uginule divlje svinje zaražene afričkom svinjskom kugom, a datum (15. prosinca) poklapa se s datumom kada je Hrvatska u Bruxellesu prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge. Na službenim stranicama hrvatske Vlade tog je dana, 15. prosinca, slavodobitno objavljeno kako su”predložene mjere i akcijski plan danas jednoglasno podržani od strane Europske komisije i država članica”, te se dodaje “kako o opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog 2023. nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge”.

Dva lova koje su organizirale Hrvatske šume i tri otkazana, a koji se poklapaju s vremenom kad su izrečene tvrdnje da od 29. studenoga nema novih zabilježenih slučajeva afričke svinjske kuge, čini se – govore drugačije.

Čitatelj Telegrama koji nam je poslao više fotografija uginulih divljih svinja snimljenih prošle godine kaže da ih u šumama u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima napretek. To svjedoči kako je bilo užasnih propusta i katastrofalnog nesnalaženja nakon prvih saznanja o pojavi afričke svinjske kuge, 26. lipnja prošle godine, te da su izostale odlučne mjere koje je trebalo poduzeti odmah, a vidimo, nisu u potpunosti poduzete ni danas.