Otkriven uzrok smrada koji je mučio stanovnike Medveščaka: 'Čovjek se toliko nadisao benzena da se ne sjeća intervencije'

Susjedi su otkrili detalje iz dokumentacije

16.12.2020., Zagreb - Ljudi nose zastitnu masku za lice dok hodaju ulicom u centru grada, pridrzavajuci se mjera stozera o nuznom nosenju maske za lice. U protekla 24 sata zabiljezeno je 3.327 novih slucajeva pa je broj aktivnih slucajeva u Hrvatskoj danas 22.402. hrvatska biljezi novi rekord od 92 preminulae osobe u jednom danu.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Početkom veljače je stanovnike Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, uznemirio smrad kojemu nisu mogli otkriti uzrok. Stanovnici ulica Horvatovac, Zeleni Dol, Srebrnjak i Petrova uputili su niz poziva hitnim službama zbog glavobolje, povraćanja i simptoma nalik trovanju. Kako javlja Večernji list, utvrđeno je da je uzrok bila supstanca koja je u većim količinama završila u kanalizaciji, a nakon što su djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje isprali kanalizaciju situacija se smirila.

Isti list sada je od susjeda pogođenih ovim problemom dobio na uvid dokumentaciju koja pokazuje da su na lokacijama gdje je prijavljen čudan miris, izmjerene povećane količine benzena, aromatskog ugljikovodika koji pri sobnoj temperaturi postaje lako zapaljiva tekućina intenzivnog mirisa. On usto ima i kancerogena svojstva, štetan je za okoliš, a pare su mu otrovne i eksplozivne. Stanovnici kažu i da se smrad pojavio prije nego što je javnost saznala za njega.

“S vremena na vrijeme znamo osjetiti taj miris, smrdjelo je i nekoliko dana pred Božić, no još nikad ovako”, kazala je jedna stanovnica. Ispričala je kako je tog dana krenulo u valovima, a kuća se ubrzo napunila teškim mirisom. Služba 112 im je rekla da su pozvali Vodovod i odvodnju da izađe na teren, a naknadno su im javili da je vodovod na Srebrnjaku ispran.

Sutradan opet tražili intervenciju

No, to nije puno pomoglo. Sutradan su, ponovno zbog smrada, pozvali policiju i vatrogasce koji su utvrdili prisutnost visokih razina benzena, u razini od 8 ppm jedinica. No, susjedi kažu kako je, kada su službe otišla s intervencije, počelo smrdjeti još jače, pa su ponovno pozvali vatrogasce.

Iz zapisnika s intervencije koji je Večernji dobio na uvid, vidljivo je kako su ovoga puta izmjerene još veće količine, od 10 ppm. Te su vrijednosti pronađene u šahtovima i kutijama za struju, a vatrogasci su ukućanima savjetovali da napuste objekt. Jedan je od ukućana ipak ostao, no smrad se navečer počeo intenzivirati pa je ponovno nazvao 112. “U tom se trenutku toliko nadisao benzena da se intervencije uopće ne sjeća”, kažu susjedi.

Voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar Jasna Bošnir i dipl. Ing. el. Marko Marić su za Večernji pojasnili kako je godišnja granična vrijednost za benzen od 5 mikrograma/m3 u vanjskom zraku propisana Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku kao i da je ona relevantna kod kontinuiranog praćenja. Dodali su kako postoji i granična vrijednost izloženosti za benzen koja je propisana Pravilnikom o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu. “Prema tom Pravilniku granična vrijednost izloženosti za osmosatno radno vrijeme iznosi 1 ppm odnosno 3,25 mg/mg”, poručili su.

Kontaminacija iz Ruđera Boškovića?

Šahtove je istog dana kada su stanari tražili intervenciju, obišao i Državni inspektorat kojemu je Večernji poslao upit o incidentu. Odgovorili su im kako je “vodopravna inspekcija na lokaciji obavila uzorkovanje otpadne vode iz sustava javne odvodnje te je utvrđeno onečišćenje organskim otapalima koja se koriste u profesionalne svrhe registriranih subjekata. Slijedom navedenoga pokrenula je prekršajni postupak protiv pravne i odgovorne osobe u pravnoj osobi.”

Neslužbeno doznaju kako je pravna osoba iz prekršajne prijave Institut Ruđer Bošković. Iz Ruđera su pak potvrdili da ih je Vodopravna inspekcija prošlog petka obavijestila o pokretanju prekršajnog postupka. Dodaju da su se očitovali na sve okolnosti slučaja.

Tvrde da su njihove vrijednosti puno manje

“Zapisnikom je utvrđeno da je došlo do ispuštanja onečišćujućih tvari u sustav javne odvodnje aglomeracije Zagreb na ispustu KO1 – Zeleni dol. Međutim, za sada nije jednoznačno utvrđeno kako je došlo do točkastog onečišćenja na oknu Zeleni dol koji se nalazi u nepristupačnom dijelu Instituta u zoni građevinskih radova, te na javnoj odvodnji na koju su spojeni i vanjski korisnici, a u čijoj se neposrednoj blizini također odvijaju građevinski radovi. Točkasto onečišćenje je u najkraćem mogućem roku sanirano ispiranjem kanalizacijskog sustava te ne postoji opasnost za ljude i okoliš “, poručili su iz Instituta.

Dodali su kako je analizom uzoraka pronađena smjesa kemikalija koje se ne mogu pojedinačno nabaviti u maloprodaji, ali koje se uobičajeno nalaze u naftnim derivatima poput dizelskog goriva, benzina i razrjeđivača. Dodaju kako je mjerenjima na njihovom području benzen utvrđen u jako malim koncentracijama.

“RB kao najveća znanstvenoistraživačka institucija u Hrvatskoj zaista u istraživačke svrhe koristi niz kemikalija, ali jasno definiranog sastava i visoke čistoće, te se one redovito i organizirano zbrinjavaju u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, putem ovlaštene pravne osobe”, zaključili su.