Otpad se ponovno vozi na Jakuševec, neki radnici odbili ući na odlagalište: 'Ovo je sve van svake pameti'

Oni tvrde da je sve sigurno, ali to su tvrdili i za mjesto gdje se dogodila nesreća, kažu iz sindikata

05.12.2023., Zagreb - Odlagaliste Jakusevac zatvoreno je nakon jucerasnjeg odrona i smece se do daljnjeg ne odvozi.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U utorak ujutro ponovno je počeo dovoz otpada na Jakuševec nakon odrona u kojem je u ponedjeljak ozlijeđeno troje radnika, od kojih je jednom amputirana ruka.

Mario Iveković iz Novog sindikata rekao je za HRT da smatra ponovno otvaranje Jakuševca neodgovornim. ”Oni tvrde da je sve sigurno, ali to su tvrdili i za mjesto gdje se dogodila nesreća. Više ne poklanjam vjeru ljudima koji to pričaju”, kaže.

”Kada dođe nalog od Uprave, ljudi razmišljaju između rizika da ostanu bez posla i rizika za koji su očito ocijenili da je manji, da im se dogodi neka nesreća. Žalosno je da ih se stavlja u takvu situaciju u kojoj moraju donositi odluku o kojoj realno niti ne mogu prosuđivati ispravno jer nemaju dovoljno znanja”, poručio je.

Sindikat: ‘Nisu nam rekli je li Jakuševec siguran’

Dio radnika ogorčen je jer otpad odlažu na mjestu gdje se odron dogodio u studenom. ”Ovo je sve van svake pameti. Prijašnji odron nije saniran nego je poravnat, ali dalje ne želim komentirati”, rekao je za Jutarnji list jedan radnik Čistoće. Isti izvor kaže kako su pojedini radnici odbili kamionima ući u ograđeni prostor odlagališta jer traže sigurnost koja im, tvrde, nije zajamčena.

Predsjednik Novog sindikata Čistoće Pavao Barbarić kaže da je još rano govoriti o tome je li na Jakuševcu došlo do eksplozije.

”Prema našim informacijama, djelatnici Čistoće su krenuli u odlaganje otpada na deponij Jakuševec na plohi 6. Ta ploha se nalazi tamo gdje je bio prvi odron. Mi inzistiramo da nam netko potvrdi da je to sigurno mjesto za rad naših djelatnika, ali još nismo dobili tu potvrdu, a poslodavac i dalje inzistira da se otpad tamo odlaže”, rekao je.

‘Radnici ne odlažu biootpad na svoju ruku’

Osvrnuo se i na optužbe dijela oporbe koja tvrdi da se na Jakuševcu odlaže i biootpad, iako gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da to nije istina. ”Prerano je govoriti tko je i je li naložio da djelatnici istovaruju kontaminirani biootpad na Jakuševec. Mogu samo reći da naši radnici na svoju ruku nisu to radili”, ustvrdio je.

Dodao je da se sada treba utvrditi tko je odgovoran za jučerašnju nesreću.