Ova država zbilja nema šanse. Ličkim policajcima ne žele izreći zabranu približavanja žrtvi silovanja: 'Nema osnove'

Dvojicu policajaca sumnjiči se da su 29. kolovoza na području Gospića silovali 32-godišnjakinju

17.04.105., Split - Policija, automobi i policijske oznake."nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Žrtva silovanja koje se dogodilo prije skoro tri mjeseca na području Gospića, za koje su kazneno prijavljena dvojica policajaca (36 i 50), nedavno je zatražila od suda i državnog odvjetništva da osumnjičenicima odrede zabranu kontakta i približavanja.

Sud je odbio zahtjev žrtve uz obrazloženje da nema osnove za određivanje mjera opreza, doznaje 24sata. Podsjećamo, osumnjičeni policajci na slobodi su od rujna. Žrtva je u psihički teškom stanju, ima probleme sa spavanjem i boji se izaći iz stana.

‘Nisu postojali zakonski uvjeti’

“Osumnjičenicima je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Po završetku ispitivanja svjedoka više nisu postojali zakonski uvjeti za produljenje istražnog zatvora. Stoga je nadležno državno odvjetništvo zatražilo ukidanje istražnog zatvora te je sud po tom zahtjevu i postupio.

Budući više nije postojala opasnost od utjecaja na svjedoke, istražni zatvor nije se mogao zamijeniti za mjere opreza. Za mjere opreza i za istražni zatvor mora postojati ista istražnozatvorska osnova, u ovom slučaju opasnost od utjecaja na svjedoke. Iz tog razloga državno odvjetništvo nije niti tražilo da se istražni zatvor zamjeni za mjere opreza”, odgovorili su na upit 24sata s karlovačkog suda.

Državno odvjetništvo je navodno razmotrilo žrtvin zahtjev no smatraju da nema zakonske osnove za određivanjem mjera opreza jer su svjedoci ispitani, a pravomoćno je odbijen prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Bili su mjesec dana u istražnom zatvoru

Dvojicu policajaca sumnjiči se da su 29. kolovoza na području Gospića silovali 32-godišnjakinju. Kako doznaje 24sata, žrtva je kobne večeri majci rekla da je na “policijskom derneku” van Gospića i da se neće dugo zadržati. Kad su se ponovno čule pred jutro žrtva je bila van sebe. Događaj su odmah prijavili policiji, koja je ubrzo utvrdila tko su osumnjičeni te ih suspendirala.

Policajci su uhićeni i stavljeni u istražni zatvor na mjesec dana. Istražitelji su tijekom pretrage na mobitelu mlađeg policajca pronašli i dječju pornografiju te ga prijavili za još jedno kazneno djelo.

Žrtva je nedavno dobila i kaznu od Prekršajnog suda zbog kršenja javnog reda i mira jer je vrijeđala ženu na ulici, koja je vikala na nju i vrijeđala je govoreći da je k*rva te da je njezina krivica što je silovana. Obje žene dobile su kaznu od 300 eura.