Ovaj čovjek je spasio 63 krave od sumanutog HDZ-ovca: 'Odmah sam pomislio da bi mogao biti otrov'

Za pokušaj trovanja krava osumnjičen je predsjednik općinskog HDZ-a Karlobag, Ivan Tomljenović

FOTO: Danas.hr

Ivanu Tomljenoviću, predsjedniku općinskog HDZ-a Karlobag, osumnjičenom za pokušaj trovanja 63 krave na farmi Sirane Vegium u Baškim Oštarijama, određen je jednomjesečni istražni zatvor. Tomljenović je, po mišljenju mještana, htio uništiti konkurenciju, jer gospodarske djelatnosti Vegiuma smetaju njegovom OPG-u.

Krave je naposljetku spasio Petar Obućina, radnik na farmi. Kada je išao provjeriti opremu na mjestu gdje sprema hranu za krave, primijetio je da nešto nije u redu.

“Pa odmah sam pomislio da bi mogao biti otrov pošto sve što nije sijeno, žitarice i tako dalje, je strana tvar nama tu kad hranimo krave, a to su neke granule bile tako da je odmah bilo sumnjivo. Na prvu me šokiralo, bacili smo prvo van i tako”, kazao je za RTL Danas.

Načelnik: ‘Nije mi jasan motiv’

Odmah je obavijestio voditelje farme koji su pozvali policiju. Farma je u vlasništvu Općine Karlobag. Šokiralo ih je što iza svega stoji upravo bivši načelnik Tomljenović. “Posebno jer je to osoba bliska nama i s kojom smo 12 godina radili, doduše, zadnjih godinu i pol nismo u takvim kontaktima, nema nikakvog jasnog, razumnog motiva”, kaže načelnik Karlobaga Boris Smojver.

Kao motiv se spominje konkurencija jer je i Tomljenović vlasnik OPG-a, a načelnik na to kaže: „Pa ne znam, mi imamo OPG s kravama i siranom, a osumnjičeni s konjima, ne znam je li to konkurencija”,

Na farmi se nalaze 63 krave. Odmah nakon pokušaja trovanja pregledao ih je veterinar te utvrdio da su u dobrom stanju. No, da su otrovanu smjesu pojele, ugroženi su mogli biti i ljudski životi. Mlijeko s farme prodaje se i Dukatu, ističe načelnik.

Ovo nije prvi incident na farmi

HDZ je protiv pritvorenog Tomljenovića pokrenula stegovni postupak, rekao je za RTL Ernest Petry, predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije. “Procedura je takva da je gospodin Tomljenović smijenjen sa svih pozicija u stranci. Županijski sud časti donosi daljnje procedure i odluke hoće li biti isključen iz stranke”, rekao je.

Ovo nije prvi incident na farmi. Lani su podmetnuta dva požara, a počinitelja još nisu pronašli. Načelnik kaže da tek treba utvrditi je li sve to povezano.

Radnik koji je spasio životinje skromno poručuje: “Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme, sreća”.