Ovako izgleda bolnica u Gazi nakon dvotjedne operacije izraelske vojske. Tvrdili su da se unutra skriva Hamas

Više od 200 terorista je ubijeno, a stotine su se predale, rekao je Netanyahu

Palestinians inspect the damage at Gaza's Al-Shifa hospital after the Israeli military withdrew from the complex housing the hospital on April 1, 2024, amid the ongoing battles Israel and the Hamas militant group. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Izraelske snage povukle su se iz bolnice Al Šifa u Gazi nakon dvotjedne operacije tijekom koje su u sukobima ubile palestinske naoružane napadače i zaplijenile oružje i obavještajne dokumente, priopćila je vojska u ponedjeljak, dok lokalni mediji javljaju o velikim razaranjima bolnice.

Rečeno je da je čišćenje najveće bolnice u enklavi prije rata provedeno “uz sprječavanje ozljeđivanja civila, pacijenata i medicinskih timova”. Lokalni mediji izvijestili su da je operacija izazvala teška razaranja na zgradama najvećeg medicinskog kompleksa u Pojasu Gaze, prenosi dpa.

‘Ubijeno preko 200 terorista’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao je u nedjelju navečer operaciju u bolnici Al Šifa kao veliki uspjeh. Govorio je o “preciznoj i kirurškoj” vojnoj operaciji. Više od 200 terorista je ubijeno, a stotine su se predale, rekao je Netanyahu.

Prema Izraelu, palestinska islamistička organizacija Hamas ponovno je postavila borbene i zapovjedne položaje na velikom području kompleksa bolnice, nakon što je izraelska vojska već upala u bolnicu u studenom. Izrael optužuje Hamas za sustavnu zlouporabu medicinskih ustanova u vojne svrhe. Hamas to negira.