Ovo naprosto morate vidjeti. Ćorušić kaže da liječnici neće štrajkati: 'Nikad im nije bilo bolje. Oni sami žele prekovremene sate'

Kaže i da ne planira biti ministrom ako HDZ pobijedi na izborima, već se sprema za odlazak u mirovinu

FOTO: Screenshot

Liječnici se spremaju za štrajk, koji podupire čak 89 posto članova Hrvatskog liječničkog sindikata među članovima. Očekuju što skoriji poziv ministra Vilija Beroša na sastanak o koeficijentima.

No suprotno najavama i upozorenjima liječnika, HDZ-ovac i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić ne vjeruje da će do štrajka zaista i doći.

“Ne očekujem da će biti štrajka liječnika, jer objektivno, dugo sam u sustavu i liječnicima nikad nije bilo bolje. U mlađim danima smo bili sretni da smo dobili specijalizaciju. Mislim da će se uspjeti postići dogovor resornog ministra i sindikata. Plaće liječnika, ali i svih zdravstvenih djelatnika u zadnjih osam godina su narasle gotovo za 90, 100 posto”, rekao je Ćorušić za Dnevnik Nove TV.

‘Oni žele raditi prekovremeno’

Kaže da će plaće svima rasti. ”Okvirno, za mladog liječnika početnika to bi bilo oko 1800 eura mjesečno, bez prekovremenih sati. A za kolegu koji ima radnog staža plaća može narasti i do 2980 eura”, govori.

Ćorušić tvrdi i da liječnici sami žele raditi prekovremeno. “Recimo, liječnik koji je dežuran subotom, u ponedjeljak ne mora doći na posao. Oni sami žele prekovremene sate”, kaže.

Na pitanje je li štrajk politički motiviran, kaže da misli da ima i toga. “Ne znam tko vodi taj politički bunt, ali postoje odgovarajuće liječničke asocijacije, unatoč povećanju plaća i boljim uvjetima rada, imamo jedno nezadovoljstvo, za koje ne znam iz čega može proisteći, osim iz političkih razloga”, kaže ravnatelj zagrebačkog KBC-a i dodaje da nije siguran da njegovi zaposlenici koji su članovi Sindikata podržavaju štrajk.

Ne planira biti ministar

Komentirao je i činjenicu da sve veći broj liječnika odlazi raditi u privatne poliklinike. Kaže da je to rak rana hrvatskog zdravstva za koju krivi one ”koji su vodili sustav zdravstva zadnjih 30 godina”.

”Mislim da se moglo i bolje, ali sad imamo to što imamo. Ne možemo izjednačiti sustav javnog zdravstva sa sustavom privatnog zdravstva. Nama svaka donacija ulazi u trošak, njima zaista ulazi kao poklon. Nitko ne brani HZZO-u da ako nestane usluge u javnom zdravstvu, da onda to prebaci privatnicima, ali to mora biti transparentno, ista cijena usluge”, rekao je.

Ne planira, kaže, biti ministrom ako HDZ pobijedi na nadolazećim izborima, već se sprema za odlazak u mirovinu.