Ovo vani je poput pravog proljeća, temperature idu do 16 stupnjeva. Meteorolozi objavili prognozu za idući tjedan

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

29.01.2024., Split - Suncano i prohladno vrijeme na Rivi. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hrvatsku u subotu očekuje pretežno sunčan dan s temperaturama između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Povremeno umjerene naoblake može biti uglavnom na zapadu zemlje. Vjetar će biti slab, a u istočnoj Hrvatskoj i Dalmaciji i umjeren sjeverozapadni.

U subotu na istoku Hrvatske djelomice sunčano, poslijepodne i navečer mjestimice s umjerenom i povećanom naoblakom. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 2 °C, a najviša dnevna između 11 i 13 °C, stoji u prognozi koju je objavio HRT.

U Dalmaciji i do 16 Celzijevih stupnjeva

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti većinom sunčano. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru djelomice sunčano, mjestimice s povećanom naoblakom. Ujutro ponegdje magla, i to uglavnom u Lici i unutrašnjosti Istre. Jutro u gorju hladno s temperaturom od -4 do -1 °C, uz obalu između 2 i 6 °C. Najviša dnevna uglavnom od 11 do 14 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, u njezinoj unutrašnjosti mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a tijekom dana umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 2 °C, na obali i otocima između 6 i 9 °C. Najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Vrijeme idućih dana sunčano i toplo

I na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura, uz većinom sunčano vrijeme, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru ponegdje i jak sjeverozapadni vjetar.

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano, gdjekad i sunčanije, uz porast temperature zraka. Vjetar većinom slab, u utorak mjestimice umjeren jugozapadni. Ujutro ponegdje magla i sumaglica, uglavnom na istoku i u gorju.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, osobito u Dalmaciji. U ponedjeljak i utorak na sjevernom dijelu mjestimice umjerena i povećana naoblaka. Vjetar većinom slab jugozapadni, u ponedjeljak i utorak ponegdje umjereno jugo”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HAK: Vozači oprez, jutarnja poledica

Zbog niskih temperatura u unutrašnjosti je moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK), a vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Na autocesti A7 Rupa-Rijeka, zbog radova, zatvoreni su izlazni krakovi čvora Učka (Matulji) iz smjera Rijeke i Rupe u smjeru Opatije i Pule.

Zbog pojačanih kontrola na ulasku u Sloveniju povremeno su moguća čekanja u prometu teretnih vozila, posebice na Bregani i Maclju. Zbog izvanrednog događaja granični prijelaz Ilok zatvoren je za vozila teža od 3,5t. U pomorskom prometu nema poteškoća.