Pakleni plan izraelskog premijera: traži hitno odobrenje za napad na Rafah, želi prisilno ukloniti milijun i pol Palestinaca

Planirana vojna ofenziva u Rafahu žestoko je kritizirana na međunarodnoj razini

(5280247c)
Benjamin Netanyahu
Prime Minister Benjamin Netanyahu visits the IDF Gaza Division, Negev, Israel - 20 Oct 2015
Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defence Minister Ya'alon visited the IDF's Gaza Division on Tuesday afternoon to receive an update on the forces' readiness following near-daily terror attacks in Israel and the West Bank, and frequent confrontations on the Gaza border. Netanyahu took advantage of a viewpoint to scope out the area; however failed to notice that his binoculars were covered., Image: 263274095, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
FOTO: Profimedia, TEMP Rex Features

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za kontroverznu vojnu ofenzivu na južni obalni grad Rafah unatoč pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Sazvat će vladu, možda već u nedjelju, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u subotu navečer na X-u, nekadašnjem Twitteru. Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva.

Napredovanje izraelske vojske prema Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinaca. Većina njih pobjegla je od rata iz drugih dijelova tog obalnog područja.

SAD kritizira napada na Rafah

U Rafahu žive u bijednim uvjetima, uglavnom u šatorima ili na ulici. Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smještaj tolikog broja ljudi. Planirana vojna ofenziva u Rafahu žestoko je kritizirana na međunarodnoj razini – čak i saveznici poput SAD-a pozivaju Izrael na suzdržanost.

Netanyahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne skupine Hamas i oslobađanju talaca. U petak je poslao izaslanstvo na neizravne pregovore u Pariz.

Napisao je da vlada želi razmotriti sljedeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.

Hamas još drži 130 talaca

Oko 130 talaca još uvijek drži Hamas, koji je zajedno s drugim ekstremističkim skupinama izvršio napad na jugu Izraela 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.

Izrael je u odmazdu pokrenuo ofenzivu u kojoj su uništeni veliki dijelovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi.

Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših talaca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanyahu.