Palestina ponovno poslala zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

Palestinu je dosad priznalo 139 zemalja članica UN-a, Hrvatska nije među njima

A man walks past the damaged Gaza City headquarters of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) on February 15, 2024, amid ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. Several countries -- including the United States, Britain, Germany and Japan -- have suspended funding to the UNRWA agency in response to Israeli allegations that some of its staff members participated in the October 7 attack by Hamas militants. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Palestinska samouprava ponovno je zatražila da postane punopravna članica Ujedinjenih naroda, prema pismu poslanom u utorak glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu.

“Danas je Država Palestina, prema uputama palestinskog vodstva, poslala pismo (glavnom tajniku) tražeći ponovno razmatranje (naše) prijave za članstvo”, stoji u objavi Palestinske stalne promatračke misije pri UN-u postavljenoj u utorak na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

Objava uključuje pismo, koje je potpisao palestinski veleposlanik pri UN-u Rijad Mansur, u kojem se traži da se palestinski zahtjev za punopravno članstvo iz 2011. ponovno podnese Vijeću sigurnosti u travnju.

SAD zaprijetio vetom

Palestinska samouprava u rujnu je 2011. podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije uspjela dobiti devet glasova potrebnih za usvajanje u moćnom Vijeću od 15 zemalja. SAD je zaprijetio vetom na zahtjev.

SAD i druge zapadne sile upozorile su da bi UN-ovo priznanje palestinske države poništilo prethodne sporazume koji podržavaju pregovore između Izraela i Palestinaca o uspostavi palestinske države koja će živjeti u miru uz Izrael.

Palestinu priznalo 139 zemalja

Godine 2012. Opća skupština UN-a izglasala je 138 prema 9, uz 41 suzdržanog, da se Palestini da “status države promatrača nečlanice” unatoč protivljenju SAD-a, koji ondje nema pravo veta. Palestinu je dosad priznalo 139 zemalja članica UN-a, Hrvatska nije među njima.

Prošlog je mjeseca Španjolska objavila da je s Maltom, Irskom i Slovenijom dogovorila da će poduzeti prve korake prema priznanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Španjolski premijer Pedro Sanchez je 22. ožujka u Bruxellesu razgovarao s premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine ‘kada se stvore odgovarajuće okolnosti‘.

Sanchez je u utorak rekao novinarima da će Španjolska do srpnja priznati neovisnost Palestine, a da bi se uskoro mogla “stvoriti kritična masa” unutar Europske unije pa da to učine i druge zemlje, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.