Papa Franjo s opće audijencije odveden u bolnicu

Iz Tiskovnog ureda Vatikana potvrdili su da je završio u bolnici Gemelli

Pope Francis sits in a car as he prepares to leave the Blessed Nicholas Boonkerd Kitbamrung Shrine in Bangkok on November 22, 2019. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo odveden je u srijedu nakon opće audijencije u bolnicu na pretrage, rekli su izvori, nakon što je morao prepustiti čitanje govora jednom od svojih pomoćnika. Tiskovni ured Svete Stolice je u međuvremenu potvrdio da je Franjo otišao u bolnicu Gemelli – Isola Tiberina “na dijagnostičke pretrage”, a da se potom vratio u Vatikan. Tijekom audijencije, Sveti Otac je rekao da se još nije potpuno oporavio nakon što je smanjio svoj raspored u posljednjih nekoliko dana zbog simptoma sličnih gripi.

“Još uvijek sam malo prehlađen”, kazao je Franjo tijekom audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI. Osamdesetsedmogodišnji papa, koji je u posljednje vrijeme imao niz zdravstvenih problema, otkazao je svoj raspored za subotu i ponedjeljak zbog, kako je Vatikan rekao, blage gripe.

U nedjelju se, kao i obično, obratio okupljenima na Trgu svetog Petra kako bi prenio svoju poruku Angelus. Papa nije pročitao ni govor ranije u srijedu na sastanku s armenskim biskupima i to je prepustio pomoćniku, kazao je Vatikan.

U prosincu imao upalu pluća

Papa je progovorio na kraju audijencije, promuklim glasom i pomalo kašljucajući, kako bi pozdravio neke od vjernika i pozvao na mir, kao što je to uobičajeno. Spomenuo je sukobe u Ukrajini, Izraelu i na palestinskom teritoriju, kao i nedavne smrtonosne napade na katoličku crkvu i džamiju u Burkini Faso, te nastavak nasilja na Haitiju.

Osudio je i korištenje protupješačkih mina, te podsjetio da se 1. ožujka obilježava 25. obljetnica stupanja na snagu UN-ove konvencije o njihovoj zabrani. U prosincu je papa bio prisiljen otkazati planirano putovanje na klimatski sastanak COP28 u Dubaiju zbog posljedica gripe i upale pluća.

U siječnju nije mogao dovršiti govor zbog “blagog bronhitisa”. Kasnije tijekom mjeseca rekao je da mu je bolje unatoč “nekim bolovima”. Franji je kao mladiću u rodnoj Argentini odstranjen dio pluća. Papa također teško hoda, a redovito koristi invalidska kolica ili štap.