Papu je nazvao imbecilom i optužio ga za promicanje komunizma. Sad mu je došao u posjet

Papa je rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji

VATICAN CITY, VATICAN, FEBRUARY 11: Argentine President Javier Milei (L) greets Pope Francis (R) at the end of canonization mass of Blessed Maria Antonia of Saint Joseph (de Paz y Figueroa) in St. Peter's Basilica in Vatican City, Vatican on February 11, 2024. Riccardo De Luca / Anadolu (Photo by RICCARDO DE LUCA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Argentinski predsjednik Javier Milei u ponedjeljak će prvi puta biti primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnjaka iz Buenos Airesa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku gospodarsku krizu.

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomist se nalazi u svom prvom službenom posjetu Rimu, dva mjeseca nakon stupanja na čelo države. Očekuje se da će na audijenciji dvojica čelnika razgovarati o mogućem posjetu pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i stupanja na čelo Katoličke crkve 2013.

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za miješanje u politiku, Milei je ublažio svoj ton i zagovara Papin posjet Argentini.

Papu nazvao imbecilom

Milei je tijekom svoje predsjedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa, “imbecilom” te ga je optužio za promicanje komunizma.

No, potom se ispričao, kazavši da ga “poštuje kao poglavara Katoličke crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca”.

Papa je, međutim, rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji.

Franjina čestitka

U studenome ga je Franjo nazvao i čestitao mu na izbornoj pobjedi, a u nedjelju su se dvojica smješkala i zagrlila na misi u bazilici sv. Petra tijekom kanonizacije prve argentinske svetice, časne i misionarke iz 18. stoljeća poznate kao Mama Antula, koja se odrekla obiteljskog bogatstva te se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vježbama, u vrijeme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine.

Otac joj je bio bogati veleposjednik i robovlasnik, a papa Franjo, i sam jezuit, opisao ju je kao “dar argentinskom narodu i cijeloj Crkvi”.

Milei, samozvani “anarho-kapitalist”, također će se u ponedjeljak sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i predsjednikom Sergiom Mattarellom.