Pedofil (72) u Zagrebu osuđen na 18 godina zatvora. Dječaka iz doma namamio u svoj stan i tamo ga silovao

Radi se o pedofilu koji je u posljednjih 20 godina više puta osuđivan

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Županijski sud u Zagrebu osudio je muškarca (72) na 18 godina zatvora zbog pedofilije. Radi se o čovjeku koji je i ranije pravomoćno osuđivan zbog seksualnog zlostavljanja djeteta.

Danas je osuđen za seksualno iskorištavanje 13-godišnjeg dječaka koji je bio štićenik doma. Vijeće Županijskog suda u Zagrebu je utvrdilo da je muškarac od lipnja do prosinca 2019. u četiri navrata počinio kazneno djelo nad dječakom.

Dječaka je, kako prenosi N1, vodio u svoj stan, znajući da se radi o djetetu koje nema odgovarajuću roditeljsku skrb i zaštitu. Tražio je seksualno zadovoljavanje na razne načine, a dječaku bi onda dao pedesetak kuna ili cigarete.

Pet kaznenih djela

Usto, utvrđeno je da je u rujnu 2020. na mobitel skinuo dječju pornografiju koju je policija mjesec dana kasnije pronašla kod njega. Bilo je to sedam fotografija dječaka u eksplicitnim seksualnim pozama.

Za ovih pet kaznenih djela dobio je 18 godina zatvora. Presuda, zbog zaštite žrtve, nije javno objavljena. No, N1 neslužbeno doznaje da je na visinu kazne utjecala činjenica da se radi o recidivistu, okrivljeniku koji je ranije osuđivan za ista kaznena djela.

I ranije je, dodaju, spolno zlostavljao štićenike doma za nezbrinutu djecu. Plaćao je za seksualne odnose djeci koja su posebno ranjiva zbog svoje životne dobi i situacije.

Osuđivan od 2000. godine

Iako je nijekao krivnju, sudsko vijeće je uzelo u obzir njegov recidivizam. On je, naime, 2000. u Njemačkoj osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog silovanja maloljetnika. Potom je 2007. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na osam mjeseci zatvora zbog bludnih radnji.

Godinu dana kasnije na Županijskom sudu u Zagrebu dobio je pet godina zatvora zbog silovanja maloljetnika. Potom je 2014. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na godinu dana zatvora zbog nametljivog ponašanja.

Prije današnje kazne, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici dobio je 14 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvoje djece. Tu kaznu trenutno izdržava.