Penava ozbiljno misli skupljati potpise za referendum o 'migrantskoj invaziji'

Na formulaciji referendumskog pitanja još rade pravni stručnjaci, kažu u DP-u

18.01.2020., Hotel Radisson Blu, Split - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanom obiljezavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Grada Splita. Ivan Penava. "nPhoto: Miranda Cikotic/PIXSELL
FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL

Domovinski pokret postavio je pred Vladu ultimatum, zaprijetivši da će pokrenuti raspisivanje referenduma o “migrantskoj politici Vlade Andreja Plenkovića“, ukoliko vladajući i premijer zbog, kako su kazali, “migrantske invazije” ne “promijene briselske politike koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost naše zemlje”.

Njihov ultimatum istekao je ove srijede, a glavni tajnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić kazao je za Novi list kako će šef stranke Ivan Penava početkom sljedećeg tjedna predstaviti javnosti referendumsku inicijativu i objaviti kada će se za nju prikupljati potpisi.

‘Situacija je preozbiljna’

“Situacija je preozbiljna, mislim da naši građani nisu niti svjesni da su ilegalni migranti velik problem. Oni dobivaju na granici potvrde koje važe tri dana da mogu ući u Hrvatsku, ali mi nad njima potom više nemamo kontrolu.

Ne znamo kuda hodaju, gdje spavaju. Bojim se da će, kada zahladi, otkriti Slavoniju, gdje je svaka treća kuća prazna i lako se u njih može provaliti”, kazao je Spajić, dodavši da na formulaciji referendumskog pitanja još rade pravni stručnjaci.

S obzirom da bi se referendum mogao održavati tijekom hladnijih dana koji slijede, Spajić je kazao kako ga to ne brine. “Bolje da stojimo cijeli dan pokraj štandova na kojima će se građani moći potpisati nego da izgubimo državu”, kazao je.

Penava uvjeren u uspjeh

Novi list piše kako je Most u prosincu 2021., u dosta nepovoljnim vremenskim uvjetima, uspio prikupiti dovoljno referendumskih potpisa, što znači da znaju kako takvo nešto izvesti bez većih problema. No, Domovinski pokret je u lošim odnosima s tom strankom, pa je pitanje hoće li im se ona pridružiti u njihovoj referendumskoj inicijativi.

Penava je ranije kazao kako će pozvati “sve institucije, političke stranke i udruge” da im se pridruže. “Ishod tog referenduma, ja vam jamčim, bit će da je 95 posto građana ove zemlje protiv ilegalnih migracija”, kazao je šef Domovinskog pokreta.