Penava pričao o 'hordama migranata', teroristima ISIS-a, Pupovcu pa ponosno ispalio: 'Ja nisam skriveni adut HDZ-a'

Novi neprepričljiv nastup predsjednika Domovinskog pokreta, bivšeg člana HDZ-a

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava smatra da će uspjeti referendumom natjerati Plenkovićevu Vladu na postavljanje barikada na granice zbog migranata jer je to, kako kaže, “pitanje opstanka”.

“Svima je to nešto delikatno, svi bi tu nešto bili gospoda u kravatama, u rukavicama, ali ne bi riješili pitanje koje je prvenstveno sigurnosni problem svih ljudi koji su se suočili, koji žive neposredno uz granicu i njenoj blizini. Znaju da to nije pitanje nekakvih ljudskih prava, nego pukog preživljavanja i sigurnosti kad u večernjim satima trebate izaći van, ispratiti dijete na trening. Nije vam svejedno”, rekao je Penava večeras u Dnevniku Nove TV.

“Nemamo sređenu državu da se zna kako se ulazi u zemlju, koji su to punktovi kada netko dolazi u svojstvu tražitelja azila da ga se primi i da ga prate službe, da ga se pokuša integrirati u društvu. To ne mogu biti horde mladih muškaraca do 30 godina, vrlo upitne prošlosti o kojima mi ništa ne znamo. Nemamo njihove otiske prstiju, ne znamo njihovu prošlost, ne znamo jesu li bili ISIL-ovci ili što su”, nastavio je Penava.

Kako će glasiti referendumsko pitanje

Upitan je kako će točno glasiti referendumsko pitanje, Penava nije znao točno reći. “Točno će svi znati kada naši ustavopravni stručnjaci definiraju to pitanje. Ono što ja mogu reći je da će pitanje biti na ovome tragu. Jesu li građani RH da je praktično granica RH nepostojeća, odnosno vrlo propusna i da se može ući u našu zemlju gdje i kako hoće, bez dokumenata, bez da znamo išta o njemu? Na tom tragu, ono što je suština ovog problema je da želimo živjeti u sređenom društvu i jamčiti sigurnost svim građanima RH”, zaključio je Penava.

Što se tiče optužbi da skuplja političke bodove, Penava je rekao da skuplja kao i svi njegovi kolege, ali je bitno ono za što se zalaže. “Zalažemo se za državnu granicu, za poštivanje zakona o nadzoru državne granice koja nažalost danas ne postoji i premijer zajedno s ministrom unutarnjih poslova krši taj zakon kada dozvoljava migrantima da ulaze gdjegod im padne na pamet u RH”, objasnio je.

Ne računa na HDZ jer ne želi s Pupovcem

Penava je otkrio i na čiju podršku ostatka oporbene scene računa. “Pokušao sam napraviti koaliciju s MOST-om jer od pet relevantnih stranaka, činilo mi se da su nam svjetonazorski najbliži. Nažalost, tome nismo ugledali sretan kraj, makar smo i dalje otvoreni i pozivam.

Sudeći po njihovom odabiru i pogledu prema Možemo i SDP-u sumnjam da će ta kombinacija igrati”, rekao je i naglasio da nije skriveni adut HDZ-a, kao što nije niti bio kada je bio s njima u stranci. Rekao je i da ne misli biti u koaliciji s Miloradom Pupovcem. “Zna se iz kojih razloga, kako su nastali i da baš ne obožavaju RH i to je primaran razlog, ništa drugo osim toga. Financijeri su izvana, gospodin Soroš i ekipa i nešto što je protuustavno i apsolutno s tim ljudima koji imaju protuhrvatsku agendu ne mislimo surađivati ni u jednoj varijanti”, pojasnio je.

Što se tiče molitelja na trgovima – Penava je rekao da ih podržava.