Piletić nakon koalicijskog sastanka poručuje: 'Dokazali smo da smo socijalni partner svima, posebice sindikatima'

'Svi članovi koalicije su podržali Vladin prijedlog'

Ministar Marin Piletić
FOTO: Screenshot/N1

Ministar Marin Piletić najavio je u srijedu da će sutra biti predstavljene uredbe o koeficijentima za državnu te javne službe, za koje je Vlada dobila potporu članova vladajuće koalicije i danas će ih poslati sindikalnim partnerima, istaknuvši da će plaće rasti u prosjeku 13,5 posto.

“Članovima parlamentarne većine predstavljeni su nacrti obje uredbe – one s koeficijentima za državnu službu, a jednako tako i za javne službe. Svi članovi su podržali Vladin prijedlog da još danas dostavimo prijedlog uredbe i čekamo zakonski rok od 15 dana za mišljenje reprezentativnih sindikata”, rekao je.

“Ova reforma sustava plaća nije stupila na snagu danas, nije stupila na snagu donošenjem novog zakona 1. siječnja nego je krenula puno ranije, dogovorom Vlade i sindikata iz lipnja 2023. kad smo rekli da želimo jamčiti dovršetak ovog procesa s unaprijed isplaćenim dodacima od 180 i 60 eura koji su postali sastavni dio plaća više od 220.000 naših službenika”, kazao je Piletić.

Prvi put će dobiti uskrsnicu

Za regres je podsjetio da je isplaćen u punom iznosu te je slijedilo povećanje osnovice, a porezna reforma bila je vidljiva u siječnju s plaćom iz prosinca. “U ožujku će prvi put 240.000 naših službenika dobiti uskrsnicu, a za mjesec ožujak plaće će zbog povećanih koeficijenata rasti za 13,5 posto. Vlada je dobila podršku koalicijskih partnera, a detalji uredbe bit će prezentirani sutra”, dodao je Piletić.

O bijelom štrajku sudaca i hoće li se on preliti na druge službe kaže da se ne boji “domino efekta”. “Ova Vlada je socijalni partner osmu godinu zaredom. Osnovicu plaće u javnim službama Vlada je povećala za 40 posto”, podsjetio je i dodao da je time ispravljena nepravda iz doba SDP-ove Vlade.

“Nadam se da će se i liječnici prisjetiti korekcije njihovih koeficijenata, kao i medicinskih sestara i da će sutra svi liječnici, bez obzira na istupe pojedinih sindikalnih čelnika, moći vidjeti da će plaća liječnika, sa svim koracima koje je Vlada napravila, u neto iznosu rasti za više od 600 eura. To je poruka svim našim liječnicima i zaposlenima u javnim službama – plaća za ožujak isplaćena u travnju itekako će povećati adekvatnost plaće u javnim službama. To je kvalitetna reforma i jedna od najjačih plaća u javnim službama”, rekao je.

‘Koeficijenti nisu rezultat pregovora’

“Na taj način dokazali smo da smo socijalni partner svima, posebice sindikatima čije smo mišljenje uključili pri izradi uredbe”, objasnio je i dodao da je pitanje definiranja koeficijenata isključivo u nadležnosti Vlade.

“Koeficijenti nisu rezultat pregovora, rast koeficijenata nije rezultat pregovora. Bilo bi krajnje loša poruka da se cjelokupna reforma koju nijedna Vlada nije htjela provesti zbog straha od reakcija svede na licitiranje”, rekao je i dodao kako je reforma rezultat rada svih resora i doprinosa rada sindikalnih čelnika.

“Reforma sa svim povećanjima generira fiskalni učinak od 880 milijuna eura samo za koeficijente, a Vlada je u godinu dana u povećanje plaća uložila 1,5 milijardu eura”, dodao je. Naglasio je da je to najjasnija poruka zaposlenima u javnoj i državnoj službi.

Neće postojati ‘šuma različitih koeficijenata’

Po prvi put će se, kroz tu reformu “smanjiti broj radnih mjesta” te više neće postojati “šuma različitih koeficijenata”, po desetak, za isto radno mjesto. “Svi ti koeficijenti sklopljeni su u jedan, on je značajno povećan i broj radnih mjesta samo u javnim službama s više od 960 radnih mjesta sada će biti obuhvaćen u 400 naziva radnih mjesta”, objasnio je Piletić.

Svi dodaci, koji su bili nagomilani u različitim ugovorima (kolektivnim, granskim, kućnim), komprimirat će se u koeficijentu “i nema više ničega osim osnovice puta koeficijent koji čine osnovnu plaću”, rekao je.

Izdvojen iznos od 880 milijuna eura

S obzirom na nezadovoljne zaposlenike, navodi kako je iznos 880 milijuna eura uvećan za dodatnih 30 milijuna eura u odnosu na inicijalnu ponudu koji su sindikati već ranije prihvatili u listopadu prošle godine. “Sasvim sigurno da Vlada mora predvidjeti sredstva za materijalna prava sudaca, a i Hrvatsku vojsku. Računamo na te izdatke”, rekao je Piletić.

Upitan o bijelom štrajku sudaca je rekao: “Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je njima na raspolaganju. Onaj njihov zahtjev za priznavanje materijalnih prava na koje kao dužnosnici nemaju pravo, išlo se na to da im se zakonski omogući”.

“To je bio jedan od njihovih zahtjeva. Sad kad su ministar Malenica i Vlada spremni da im se to omogući, odgovor i reakcija njih je neprihvaćanje ponude Vlade”, dodao je Piletić. Zaključuje da bilo kakva indeksacija plaća u ovom trenutku više nije moguća.