Pitali ste se koliko je Hrvata spojilo 1. maj i vikend? Odgovor vam je na cestama; gužve su ogromne

Očito si je većina građana spojila Praznik rada s vikendom

Foto: HAK

Kako je Praznik rada bio sredinom tjedna, dio građana si je slobodan dan spojio u produženi vikend, zbog čega su nastale velike gužve na autocestama, ponajviše prema Zagrebu. “Povremena su usporavanja zbog veće gustoće prometa u zonama radova i privremene regulacije prometa. Potrebni su dodatan oprez i strpljenje”, poručili su iz HAK-a.

Velike su gužve i na graničnim prijelazima. Duge kolone vozila i čekanja na prijelaz granice zabilježene su u nedjelju prema Hrvatskoj iz pravca BiH na sjeveru zemlje, te na jugu u suprotnom smjeru. Kako su izvijestili iz Automoto saveza u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Mostaru, na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine.

Pravoslavni Uskrs i neradni dani

Lokalni mediji izvješćuju da se na pojedinim lokacijama satima čeka na prijelaz granice. Po izvješću Automoto saveza, pojačan je i promet vozila na ulazu u BiH iz Hrvatske na graničnim prijelazima u Doljanima i Bijača na jugu gdje se u zemlju vraćaju građani BiH koji su spojili Praznik rada 1. i 2. svibnja, koji je u toj zemlji također neradni, s petkom i vikendom. Osnovne i srednje škole su spojile 3. svibnja kao neradni dan, jednako kao i dio javnih ustanova u BiH. U Republici Srpskoj je pak u nedjelju Uskrs pa je neradni i uskrsni ponedjeljak.

Zbog povećanje gustoće prometa i kolone vozila na autocesti A1 u zoni radova u tunelu Plasina te sprječavanja stvaranja zastoja vozila u tunelu privremeno je prekinut promet u tunelu Grič na kolniku u smjeru Zagreba. HAK je vozače da budu strpljeni i pojačaju oprez.

HAK javlja da je i povećana gustoća prometa na autocesti A1 između tunela Čelinka i čvora Lučko u smjeru Zagreba. Kolona vozila između čvorova Perušić i Otočac u smjeru Zagreba duga je oko tri kilometra.

Radovi na cestama

Zbog radova na autocestama A3 i A6 vozi se u kolonama i uz privremene zastoje. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac vozi se dvosmjerno između čvorova Nova Gradiška i Slavonski Brod. Na autocesti A4 Goričan-Zagreb vozi se dvosmjerno između čvorova Novi Marof i Varaždinske Toplice, između čvorova Varaždin i Varaždinske Toplice, između naplate Sveta Helena i čvora Komin (zatvoren je ulazni krak čvora Komin u smjeru Goričana i silazni krak čvora Komin iz smjera Zagreba) te između čvora Sesvete i čvora Zagreb istok kolnikom u smjeru Zagreba vozi se po dvije sužene prometne trake u smjeru Zagreba i jednom suženom prometnom trakom u smjeru Goričana, a kolnikom u smjeru Goričana jednom suženom trakom u smjeru Goričana;

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, kako javlja HAK, vozi se dvosmjerno između čvorova Vrbovsko i Ravna Gora, a zona privremene regulacije uključuje i tunele Javorova Kosa i Pod Vugleš; zatvoren je izlazni krak čvora Orehovica iz smjera Zagreba u smjeru Trsata i centra Rijeke (obilazak s autoceste A6 je preko čvora Čavle, a s autoceste A7 preko čvora Rijeka istok).