Plenković, mirotvorac, upitao Milanovića: 'A što je on napravio za mir?'

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije

02.11.2023., Sisak - Obiljezavanje 34. obljetnice osnutka Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice u prostorijama hotela Panonija u Ulici Ivana Kukuljevica Sakcinskog. predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenkovic Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Otočnog vijeća, nakon čega je dao izjavu za medije. Osvrnuo se prvo na sve što se veže uz Vukovar i Škabrnju, odnosno činjenicu da se čuju poruke kako SDSS nije poželjan na obilježavanju stradanja.

“Imali smo sličnu situaciju i lani. Sve je to aktivnost Domovinskog pokreta, čista politizacija, kad jedna stranka pokušava zlorabiti ključne dane hrvatske povijesti. Za razliku od njih, naša je Vlada odlučila da se 18. studenoga proglasi Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Čujem i da Penava zahtijeva ostavku ministra branitelja Tome Medveda. Ne znam koliko daleko to može ići, on je branitelj, više puta ranjavan”, rekao je i dodao da se mora gledati u budućnost na konstruktivan način.

”Nije dobro da se stvari relativiziraju da jedan Penava traži Medvedovu ostavku. Pa kuda to ide”, dodao je.

O Milanoviću: A što je on napravio za mir?

Komentirao je predsjednika Republike Zorana Milanovića koji smatra da je Vlada trebala ostati suzdržana pri glasovanju o rezoluciji u UN-u o primirju u Gazi.

“Izrael ima pravo na samoobranu, ali mora poštovati međunarodno i humanitarno pravo. Naša politika se bazira na rješenju dvije države. Rezolucija je neobvezujući dokument i u njoj se ne navodi osuda Hamasova terorističkog napada na Izrael. Neću podržati rezoluciju u kojoj se ne osuđuje teroristički napad. Nema nijednog političkog razloga ili procjene. Trenutno se u Vijeću sigurnosti piše jedna nova rezolucija u kojoj će taj element biti i to ćemo podržati. Naravno da smo za mir. Politika Vlade je ispravna, potpuno principijelna i možemo braniti ovu poziciju idućih sto godina, ali zašto bismo licemjerno stali iza rezolucije koja neće reći što je bilo 7. listopada? I sad mi se ovi mirotvorci javljaju”, rekao je Plenković i pitao: ”A što je napravio za mir?”

‘Nitko ništa ne čita osim tablice iz UN-a’

Rekao je da Milanović ”čini enormnu vanjskopolitičku štetu”. ”Od prvog dana ruske agresije na Ukrajinu išao sam u Bruxelles i htio sam da se konzultiramo jer je sutradan sudjelovao na videosastanku NATO-a i želio sam da se dogovorimo oko zajedničke pozicije. Hladno je to odbio, rekao je da neće. Odbacio je sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti, a ako je ikad bio potreban, to je bilo tada. Sve što smo radili kao Vlada i intervenirali, događa se zbog Putinove agresije na Ukrajinu. Je li on sa svojom proruskom politikom pridonio gospodarstvu i olakšao krizu građanima? I sad slušamo od njega i njegovih jataka da smo pogriješili s glasovanjem oko rezolucije, koja je neobvezujuća i ne spominje teroristički napad 7. listopada. O čemu pričamo? Nitko ništa ne čita nego su se ulovili tablice sa Skupštine UN-a koja je neobvezujuća”, poručio je predsjednik Vlade.

”Principijelna politika, a Milanović je onaj koji nas sramoti već godinu i pol sa svojom proruskom politikom”, ponovio je na kraju Plenković.