Plenković napao DORH: ‘Neka objasne zašto je pala optužnica protiv Todorića, ovo im ruši kredibilitet…’

Misli da se DORH puno više treba očitovati

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković stao je pred novinare. Komentirajući prvu put odluku Visokog kaznenog suda u slučaju Agrokor i odbacivanje ključnog dokaza protiv Todorića, kazao je kako “neke političke stranke koje su vršile hajku na Ivicu Todorića danas kao da pate od amnezije”.

“Postojali su i mediji koji su govorili da Plenković štiti gazdu. Ugledni novinari su se tome podsmjehivali, a Božo Petrov je podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg vlasnika Agrokora. Za razliku od njih ja se kao premijer itekako suzdržavam komentara na proces koji traje”, kazao je.

Napomenuo je da Todorić svakom svojom izjavom i blogom optužuje upravo njega da mu je išao oduzeti Agrokor. “Istina je sasvim drugačija, najveća hrvatska kompanija je upala u probleme i ogromnu zaduženost. Nakon toga su vjerovnici i dobavljači počeli s pritiskom, kompanija je bila blokirana ai prijetio joj je kolaps”, kazao je.

Vlada je radila dobronamjerno

“Takav sistemski značaj kompanije od 60.000 ljudi je za Vladu predstavljao veliki gospodarski izazov, intervenirali smo posebnim zakonom, očuvali kompaniju, isplatili OPG-ove i održali dobavljače te restrukturiranjem vratili kompaniju u funkcioniranje bez troška za proračun. To je s aspekta Vlade jedino bitno”, kazao je.

“Teze o tome da je netko imao ideje i ambicije su totalno promašene, ne znam kako drugačije reći a da ne pretjeram. Mi se Agrokorom nismo željeli baviti ali smo morali jer je to uloga Vlade, kao uostalom i s brojnim drugim krizama”, dodao je. To je rekao o političkim konotacijama i dodao da je cilj Vlade bio dobronamjeran i ispravan.

Odgovornost prebacio na DORH

“Što se tiče drugih tema, kaznenog, pravnoga aspekta i u konačnici odluka suda, a u pogledu ocjene zakonitosti odnosno nezakonitosti vještačenja, tu prije svega vidim odgovornost DORH-a. DORH je neovisan i samostalan ali to podrazumijeva odgovornost i profesionalnost pa u konačnici i preuzimanje odgovornosti za ovakve situacije koje su po mom mišljenju nanijele štetu ugledu DORH-a”, kazao je.

Na DORH-u je, kazao je, da se očituju. “Što se tiče proračunskih sredstava koja su odobrena DORH-u za stručnjake, vještake, troškove… DORH se kao i sve druge institucije financira iz proračuna. Tada su tražili dodatna sredstva i Vlada je odobrila. Međutim u zaključku se treba vidjeti za što je to i kome utrošeno. Tu je mislim stvar sasvim jasna. Što se tiče međunarodnog dijela, krenula je tek prva faza i mislim da će proces još dugo trajati. I tu nas zastupa DORH i na njima je da se očituju. U svakom slučaju odluka Visokog kaznenog suda koja nije dobra za kredibilitet DORH-a”, kazao je.


Uskor opširnije*