Plenković nježno napao šefa HEP-a jer ilegalno gradi kuću: 'Rekao sam mu da to nije dobro'

Premijer i dalje misli čekati i čekati odluku o Barbarićevom statusu u državnoj firmi

08.11.2023., Zagreb - Aktualnim prijepodnevnom, postavljanjem zastupnickih pitanja Vladi, pocela je nova, 19. sjednica Sabora.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u srijedu u Saboru na aktualnom satu da poduzete mjere protiv afričke svinjske kuge imaju učinak, poručivši kako je i dalje potrebno učiniti sve da ne dolazi do ilegalnih prometa te da se mjere poštuju. Sve poduzete mjere protiv afričke svinjske kuge koje je potpisala struka imaju učinak u već se sada bilježe puno manji broj slučajeva nego prije, rekla je.

“Valja i dalje biti oprezan i učiniti sve da ne dolazi do ilegalnih prometa (svinja) i da se mjere poštuju” rekla je odgovarajući na upit HDZ-ovog Josipa Šarića na tu temu. Ministrica poljoprivrede istaknula je da je Vlada omogućila pomoć svim uzgajivačima, a do današnjeg dana isplaćeno je oko 850 posjednika sa oko 5,1 milijun eura. Također, dodala je, u tijeku su isplate i za još stotinu korisnika.

Vučković je rekla da će u idućih nekoliko dana svi oštećeni svinjogojci biti isplaćeni, a objavili su i savjetovanje s javnošću za niz programa koji se odnose na nadoknadu indirektnih gubitaka i onima kojima nisu eutanazirane svinje. Uz to nadoknadit će se i dio troškova proizvođačima prasadi te za uzgajivače koji su trpjeli posljedice otežanog prometovanja i sl.

‘Na prosvjedu svinjogojaca bili čelnici DP-a’

Zadovoljan odgovorom, zastupnik Šarić (HDZ) upozorio je da su na nedavnom prosvjedu svinjogojaca bili čelnici Domovinskog pokreta u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Otoku, Josip Dabro, Slavko Grgić, Mirta Arlović (Suverenisti) iz Vinkovaca uopće nemaju svinje, a Tomislav Pokrovac se ne bavi poljoprivredom, naglasio je.

Na to mu je Ružica Vukovac (NZ) rekla da se “vrlo grubo poigrava imenima poljoprivrednika koji su se morali prestati baviti poljoprivredom proizvodnjom”, preporučivši da može iskoristiti i imena 60.000 vlasnika OPG-a koji su prije deset godina imali stoku, a zahvaljujući politikama prema selu su morali odustati od proizvodnje.

Plenković o bespravnoj gradnji Barbarića

Premijer Andrej Plenković je, na upit Socijaldemokrata Davorka Vidovića vezano uz bespravnu gradnju predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića na Hvaru, rekao kako je to jako loše a što je rekao i Barbariću kad je prvi put ta informacija izašla u medijima. Podsjetio je kako je Državni inspektorat donio dva rješenja te će, kada uslijedi treće, doći do rušenja tog objekta.

“To se nikako nije smjelo dogoditi jer ljudi moraju o tome voditi računa. Možeš graditi i ulagati, ali moraš ulagati po propisu. Tu postoje određeni pravni koraci koji se poduzimaju pa neka se oni iscrpe, a nakon toga ćemo gledati”, poručio je premijer. No, dodao je, HEP i njegova Uprava imaju ogromnu ulogu u premoštavanju najveće energetske krize i njegova stabilnost je bila najvažnija.

“Kada se sve smiri i razriješi onda ćemo u miru i bez ikakvog pritiska, iritacije ili nekakvog sufliranja sa strane donositi sve odluke. Pustimo još Državni inspektorat neka odradi svoj posao do kraja”, poručio je premijer Plenković.

Komentirao ilegalne migracije u Lici

Na upit HDZ-ove Anite Pocrnić Radošević o ilegalnim migracijama i stanju u Ličko-senjskoj županiji, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je ove godine u toj županiji zabilježeno više od 4000 nelegalnih migracija.

No, istaknuo je, sigurnosna situacija u toj i svim drugim županijama je bolja nego je bila prošle godine jer je razriješenost kaznenih djela u našoj zemlji na razini od oko 70 posto, što je pri vrhu EU. Istaknuo je kako policija čini sve da npr. Plitvička jezera i Gospić imaju rekordnu turističku sezonu i da se domaći i strani gosti odlučuju dolaziti jer se osjećaju sigurno. Ministar Božinović negirao je i pojedine tvrdnje iz oporbe da je Hrvatska “okupirana i nesigurna”, rekavši da ih svi relevantni pokazatelji demantiraju.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je, na upit SDSS-ove Dragane Jeckov vezano uz program zapošljavanja žena “Zaželi”, rekao da su kroz novi europski socijalni fond osigurali 130 milijuna eura za nastavak programa “Zaželi”, a za nove programe pristiglo je 595 prijava projekata u vrijednosti oko 540 milijuna eura. Najavio je kako bi do kraja ove godine trebali biti potpisani i prvi ugovori za nove programe.