Plenković zbog teške nesreće smijenio ministra obrane Marija Banožića

Premijer je sazvao izvanrednu presicu na kojoj je govorio o nesreći koju je skrivio njegov ministar

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije u Banskim dvorima, na kojoj je dao izjavu o teškoj nesreći u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić. U jutrošnjoj nesreći poginuo je četrdesetogodišnji obrtnik, otac dviju malodobnih kćeri.

“Konferencija se održava povodom nesreće koja se dogodila jutros između Vinkovaca i Županje, u kojoj je sudjelovao Mario Banožić i u kojoj je smrtno stradao gospodin Goran Šarić. U ime Vlade želim izraziti sućut obitelji gospodina Šarića. Putem gradonačelnika Vinkovaca smo izrazili sućut obitelji gospodina Šarića, on je posjetio njegovu suprugu. U kontaktu smo i sa suprugom ministra Banožića “, poručio je premijer izražavajući zabrinutost za Banožićevo zdravstveno stanje.

Razriješio Banožića dužnosti

“U ovim okolnostima koje su izvanredne, danas sam razriješio ministra Banožića dužnosti”, rekao je zatim premijer te dodao da je ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da obavlja dužnost ministra obrane “kako bi Ministarstvo obrane moglo normalno funkcionirati”.

Na pitanje zašto je Banožić bio sam u vozilu, Plenković je odgovorio da “osobe koje su štićene osobe druge kategorije imaju pravilo da mogu sami voziti”. “Vozio je svoje osobno vozilo. Išao je u privatnu situaciju. Za štićene osobe je bolje da voze profesionalci. U ovoj situaciji, on je za vikend sam vozio i došlo je do teške prometne nesreće. Žao nam je zbog poginulog gospodina Šarića, ali žao nam je i zbog gospodina Banožića. Pronaći ćemo način da pomognemo obitelji gospodina Šarića”, kaže premijer.

Ne zna gdje je bio sinoć

Uslijedilo je pitanje je li točna informacija da je Banožić sinoć bio na nekoj zabavi te jesu li došli nalazi krvi koji bi potvrdili ili negirali njegovu eventualnu alkoholiziranost. Premijer je odgovorio da o tome nema pouzdanih informacija te da “zaista ne zna gdje je bio sinoć”.

No, rekao je da je Banožić jučer sudjelovao na Danu vukovarsko-srijemske županije u Iloku u jutarnjim satima. Što se tiče nalaza krvi, premijer kaže da još nema takvih informacija.