Plenković silno želi ubrzati put BiH ka Europskoj uniji, s Rutteom i Von der Leyen će posjetiti Sarajevo

Kaže da je BiH pred golom, od otvaranja pregovora ju dijele još dva dodavanja i gol

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic (L) and European Commission President Ursula von der Leyen sit at a cafe in Zagreb on January 1, 2023 during latter's visit on the occasion of Croatia's entry to the passport-free Schengen zone. At midnight Croatia became the 27th nation in the passport-free Schengen zone, the world's largest, which allows more than 400 million people to move freely between its members. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
FOTO: AFP

U sljedećih nekoliko tjedana u Sarajevo će otputovati hrvatski premijer Andrej Plenković, nizozemski Mark Rutte i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kako bi potaknuli vodstvo BiH da poduzmu dodatne korake s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u ožujku sljedeće godine.

“Zajedno s predsjednicom Komisije i nizozemskim premijerom otići ćemo u Sarajevo da ih podržimo da učine te konačne napore koji su preostali do odluke o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a. Čelnici država članica jučer su odlučili otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom.

‘Doveli smo ih pred sam gol’

Komisiju su zadužili da u ožujku napravi novo izvješće o napretku BiH kako bi se onda na samitu mogla donijeti odluka o otvaranju pregovora.

“Doveli smo ih do pred sam gol, sada treba napraviti još dva dodavanja i zabiti gol i nakon toga se otvaraju pregovori što je u strateškom interesu Hrvatske i svih nas koji godinama radimo na tome da BiH ulovi korak s ostalim zemaljama”, rekao je Plenković.