Plenković uvjeravao da ima rješenje za Maksimir, poslao poruku Boysima pa dijelio lekcije DORH-u: 'Što bi premijer trebao šutjeti?'

Premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne teme

FOTO: N1 screenshot

Premijer Andrej Plenković u srijedu uoči svečane sjednice varaždinskog Gradskog vijeća je komentirao stanje s Jakuševcem i rekao da će Vlada pomoći Gradu Zagrebu u rješavanju ovog problema, no nije specificirao kako.

”Problem Jakuševca nije problem od jučer. Podsjećam na ono što sam rekao prije dva dana – odgovornost za ovo odlagalište je na Gradu Zagrebu. Vlada surađuje sa svim jedinicama lokalne samouprave i mi ćemo naravno pomoći Gradu Zagrebu jer smatramo da je naša dužnost da se uključimo u rješavanje ovog problema i siguran sam da ćemo naći rješenje koji će eliminirati ovaj problem”, rekao je.

Pronađeno rješenje za Dinamov stadion

Na pitanje hoće li Vlada pomoći u sufinanciranju centra za gospodarenje otpadom koji Zagreb traži, odgovorio je kratko da je to kompleksno pitanje. Najavio je, međutim, da će se u četvrtak na sjednici Vlade naći sporazum između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije o rješavanju problema zemljišta na kojem se nalazi maksimirski stadion. ”Mislim da smo našli rješenje”, poručio je.

Nije želio govoriti o nasljedniku Frane Barbarića, kojeg je u nedjelju smijenio s mjesta šefa HEP-a. I tome će se govoriti na sjednici Vlade, rekao je.

‘Jako smo angažirani oko Boysa’

Osvrnuo se i na Boyse zatvorene u Grčkoj i apel jednog od pritvorenih koji je pozvao Vladu da im pomogne.

”Mi smo kao Vlada vrlo angažirani oko toga. Znate i da sam bio u Grčkoj i ministar pravosuđa je bio. Činimo sve ono što je moguće i što je prirodno da država čini u vezi svojih državljana. Mi svoju zadaću ispunjavamo, a ovaj apel koji smo čuli je potvrda svega onoga što radimo. A to hoćemo li šutiti na novinarska pitanja ili reći da će biti dobrih vijesti ja bih se držao onoga što sam rekao – strpite se. Znam što radimo i molio bih sve da se strpe još koji dan”, poručuje Plenković.

‘Nisam imenovao nikakve ekstremiste’

Komentirao je ponovno i svoju izjavu o tome da su među seljacima koji prosvjeduju više od dva tjedna i za koje je rekao da su se među njih infiltrirali ekstremisti.

”Ajmo malo to sve skupa demistificirati da ne bismo slušali komentare nekih smiješnih ljudi, političara i pravnika koji govore svašta o nečemu o čemu ne znaju ništa. SOA je jedna od agencija koje moraju voditi računa o pojavama koje bi mogle poremetiti ustavni poredak i ta agencija radi. Agencija upozorava na potencijalne probleme, a ovo o čemu sam ja govorio o ekstremistima sam rekao istinu, ne prozivavši nikoga osobno”, rekao je.

‘Zar bih trebao čekati da se ponovi Bezuk?’

Kaže da nema stvarnih razloga za prosvjed svinjogojaca.

”Moja je zadaća kao premijera ne da šutim, nego da jasno kažem da postoje ljudi čiji ciljevi nisu benigni. Pa ako se ponovi teroristički napad na instituciju vlasti kao 2020., da ne bi bilo pitanja da se ništa nije poduzelo. Nisu to jako velike prijetnje, ali je važno upozoriti javnost da oni postoje, okupljaju se, nešto rade i da mi o tome nešto znamo. Što bi predsjednik Vlade trebao šutjeti i čekati da se ponovi Bezuk? Nitko nije demantirao, nego samo filozofiraju. Ja upozoravam javnost, policiju, DORH da prate te situacije, da ne propuste postupati. To nije državna tajna, to je fenomen u društvu”, kazao je Plenković i prozvao Tomislava Pokrovca da se ”nameće kao vođa prosvjeda, a nije uopće poljoprivrednik”.