Plodine kažnjene s 15.000 eura zbog nepoštene trgovačke prakse s junećim polovicama

Dobavljaču svježeg mesa plaćali su u rokovima duljim od zakonski propisanih 30 dana

28.5.2023.., Rijeka - Plodine u ulici Marina Kontusa 5 na Vezici ispred kojeg je ekplodirla bomba 21.05.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila je riječki trgovački lanac Plodine s 15.000 eura, priopćili su iz te regulatorne agencije.

Iz AZTN-a su izvijestili da su pokrenuli upravni postupak po službenoj dužnosti protiv Plodina radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog postupka, utvrdio je da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse svom dobavljaču svježeg mesa.

Probili rok za plaćanje dobavljaču svježeg mesa

Utvrđeno je, naime, da su Plodine u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019., izvršavale plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa – junećih polovica – u rokovima duljim od zakonski propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

U AZTN-u smatraju da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale adresate zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.