Pobuna mještana u Slavoniji: krizni stožer traži da, umjesto Grlić Radmanovih živodera, sami izvlače i tovare eutanazirane svinje

Ako država može plaćati kafileriju ministra Grlića Radmana, neka onda plate njihove ljude da odvoze svinje, kaže načelnik Babine Grede

Raste bunt mještana u slavonskim selima u kojima se svakodnevno usmrćuju svinje. U Babinoj Gredi krizni stožer za suzbijanje afričke svinjske kuge traži od mještana da sami izvlače i utovaraju eutanazirano blago, no iako je poziv izvješen na oglasnoj ploči Općine, nitko se ne želi odazvati.

“Ako država može plaćati kafileriju, neka onda plate njihove ljude da odvoze svinje”, kaže načelnik Općine Josip Krnić. Riječ je kafileriji tvrtke Agroproteinka koja je posljednjih dana u fokus javnosti došla zbog višemilijunske dobiti koju u imovinsku karticu nije prijavio ministar Gordan Grlić Radman koji je jedan od suvlasnika.

Bojkot revoltiranih mještana

Inspektorat od načelnika traži da okupi pripadnike Civilne zaštite, ali mještani su u svojevrsnom bojkotu. “Ovdje mještani jedni drugima uvijek pomažu, ali ovo je situacija koja je prelila čaša. Iako smo oglasili naknadu za izvlačenje lešina, razumljivo je i očekivano da revoltirani mještani ne žele u ovome sudjelovati”, kaže. Općina nudi i izdašnu nadnicu od 40 eura neto za 8 sati dnevno, no nitko ne želi sudjelovati u ovim aktivnostima.

Načelnik Krnić kaže kako je vlasnicima svinja državni tajnik Ministarstva poljoprivrede obećao da će zdrave svinje biti odvezene u klaonice, ali ni to se nije, veli, dogodilo. S Krnićem smo telefonski razgovarali nakon što je vodio, kako kaže, neugodan razgovor s inspektoricom koja zahtijeva da zbog epidemiološke situacije sami mještani rade na utovaru usmrćenih životinja.

Milijun eura ministrovoj tvrtki

Strahuje i da će doći do ubrzanog vala iseljavanja u njegovoj općini koja je u sastavu Vukovarsko-srijemske županije. “Ne budu li ljudi mogli raditi godinu dana i više od toga, morat će otići da bi od nečega živjeli”.

Dosad je eutanazirano više od 17.000 svinja, a zahvaćeno je više od 720 dvorišta. Za odvoz i sanaciju lešina, država plaća tvrtki Agroproteinka 0,36 eura po kilogramu. Naš je izračun pokazao da je ta tvrtka od početka epidemije afričke svinjske kuga prihodovala 920.000 eura.

Nakon što su ovog vikenda objavljene fotografije usmrćenih životinja ostavljenih kako leže na tlu ispred gazdinstva u selu Andrijaševci, pri čemu je ostavljen zarazni materijala bez nadzora, sve su žešće kritike na rad Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane te Ministarstva poljoprivrede koji, po mišljenju veterinarskih stručnjaka, ne vode dobro akciju suzbijanja te bolesti.