Pobunili se magistri fizioterapije, kažu da su i njihovi koeficijenti očajni: 'Ministre, nije li vrijeme?'

Pitaju Beroša je li toliko teško promijeiti Zakon?

Prosvjedovali magistri fizioterapije
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Magistri fizioterapije prosvjedovali su u utorak pred Ministarstvom zdravstva nezadovoljni zbog neuvrštavanja te struke u Uredbu o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te traže izmjenu Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti kako bi im se priznao odgovarajući status.

Kazali su da su se kao građanska inicijativa povezali preko društvenih mreža te iz svih dijelova Hrvatske došli od Ministarstva zdravstva tražiti rješavanje svog statusa s obzirom na to da ih od 2009. sve više završava diplomski studij.

“Mi smo zdravstveni djelatnici koji svojim kompetencijama zaslužujemo koeficijent koji nam zakonski pripada”, kazala je u ime prosvjednika Jasna Inbrun. Kazala je da su fakultete koje su završili odobrili Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo obrazovanja te je neprihvatljivo da za njih nema mjesta u novoj uredbi i da ih se smatra profesijom drugog reda.

‘Ministre, nije li došlo vrijeme?’

“Zar je tako teško u zakonsku proceduru uputiti prijedlog izmjene zastarjelog, prahistorijskog Zakona o fizioterapijskoj djelatnosti i tako uvrstiti nas na mjesto koje nam pripada i koji smo stekli obrazovanjem. Ministre, nije li došlo vrijeme da se ta nepravda ispravi?”, upitala je Inbrun u ime okupljenih.

Prosvjednici su primljeni na razgovor u Ministarstvo zdravstva, nakon čega su kolege obavijesti da su im predstavnici Ministarstva rekli da su otvoreni za suradnju i spremni na kompromis kako bi se započelo s rješavanjem njihovih zahtjeva. Državni tajnik Tomislav Dulibić izjavio je da je u zdravstvenom sustavu trenutno oko 500 magistara fizioterapije te da će Ministarstvo priznati samo stvarne potrebe zdravstvenog sustava za magistrima fizioterapije.

Prosvjedovali magistri fizioterapije Davorin Visnjic/PIXSELL

Formira se radna skupina

Zdravstveni sustav definira potrebe na temelju iskazanih potreba bolnica i domova zdravlja i potreba stanovništva, a ne prema studijskim programima, poručili su iz Ministarstva. Radna mjesta u zdravstvenim ustanovama propisana su sistematizacijom koje donosi Upravno vijeće i Uprava svake pojedine zdravstvene ustanove.

Iz Ministarstva kažu i da su predložili povećanje koeficijenata za fizioterapeute s srednjim i višom stručnom spremom, a u sklopu reforme formira se radna skupina stručnjaka koja će definirati Zakon fizioterapeutskoj djelatnosti, odnosno ulogu magistra fizioterapije. Dodaju kako se anomalije u sustavu ne mogu riješiti preko noći i da hiperprodukcija akademskih zvanja često ne prate potrebe.

Prosvjedovali magistri fizioterapije Davorin Visnjic/PIXSELL