Podaci objavljeni na okruglom stolu: Oko 40.000 građana ovisno je o kockanju

Usto, oko 10 posto srednjoškolaca ima probleme s kockanjem

A picture taken on May 12, 2016 at the STX shipyard of Saint-Nazaire, western France shows slot machines inside the Harmony of the Seas cruise ship, during a delivery ceremony of the boat. With a capacity of 6.296 passengers and 2.384 crew members, the Harmony of the Seas, built by STX France for the Royal Caribbean International, is the world's largest ship cruise. (Photo by JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP)
FOTO: AFP

Oko 20 posto populacije kocka na mjesečnoj razini, 10 posto ima psihosocijalne probleme vezane uz kockanje, a u Hrvatskoj je 1 do 2 posto populacije ovisno o kockanju, što je oko 40.000 građana. Osim toga, na jednog kockara posljedice snosi još šest osoba iz njegove okoline, pa je riječ o 240.000 građana.

Oko 10 posto srednjoškolaca ima probleme s kockanjem, a najviše je zastupljeno sportsko klađenje. Podaci su to koje je na okruglom stolu “Zlo koje društvu čini kocka” u Hrvatskom saboru iznio profesor s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Neven Ricijaš, koji se na Odsjeku za poremećaje u ponašanju bavi problemom ovisnosti o kockanju.

Okrugli stol organizirali su zastupnici Mosta Božo Petrov i Marin Miletić, a na njemu je bilo riječi o potrebi izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću koji regulira industriju igara na sreću u Hrvatskoj. Ricijaš se složio da postoji velika potreba da se pravni okvir regulira, ali i naglasio da mehanizam zaštite kako bi se minimalizirala vjerojatnost razvoja problema i vjerojatnost razvoja ovisnosti o kockanju nije dostatna.

Pati velik broj obitelji

“Trenutno nam sva istraživanja u Hrvatskoj govore da imamo veliki broj ljudi koji imaju problema ovisnosti o kockanju. Veliki broj obitelji posljedično pati zbog tih problema i vrijeme je da se iz javnozdravstvene perspektive, uvažavajući struku, uvažavajući znanstvena istraživanja, bavimo nekim promjenama u tom regulatornom okviru”, proučio je.

Psihijatar Davor Bodor s Klinike za psihijatriju Sv. Ivan je, iz iskustva voditelja dnevne bolnice koja zbrinjava ovisnike, rekao je da je problema jako puno i da se ne mogu svi riješiti odmah. No, kako je istaknuo, važno je zatražiti pomoć, osvijestiti problem, javiti se za liječenje, ali i pojačati mehanizam zaštite jer je kockanje u Hrvatskoj “jako agresivno i vrlo rašireno”.

Zabrana reklama?

Božo Petrov (Most) je ocijenio da je stanje u kojem se danas nalazi hrvatska država i društvo glede kockanja katastrofalno, a mladi ispod 18 godina se kockaju i klade se, iako ne bi po zakonu smjeli ući u kladionicu. “Hrvatska je po pitanju igara na sreću jedna od najliberalnijih država. I ne samo da je potpuno otvorila tržište, nego ga i potiče abnormalnom količinom reklama. Svaka ovisnost uništava osobu i ako omladina ima problem već do 15. godine života, kakav će ostatak života provesti?”, upitao je.

“Svi šute i prave se da se ništa ne događa. I jasno je zašto: u ovoj industriji se obrću godišnji prihodi preko 100 milijardi eura. Ovim se dugoročno uništava društvo. Tko vam daje pravo na to? Isto kao i Italija, Poljska i druge države, treba u potpunosti zabraniti reklame igara na sreću te napraviti nacionalnu kampanju za podizanje svjesnosti oko ovog stvarno gorućeg problema“, poručio je Petrov.