Pogubljen monstruozni kineski par. Kroz prozor zgrade na 15. katu bacili dvoje male djece

Kina je u srijedu pogubila muža i ženu zbog mučnog zločina

This picture taken on March 22, 2019 shows two cruises docked at a pier in southwest China's Chongqing Municipality. In many Chinese cities, government restrictions have cooled formerly feverish property markets, but in the southwestern city of Chongqing, construction is booming and sales soaring as investors rush in. (Photo by WANG ZHAO / AFP) / TO GO WITH CHINA-PROPERTY-URBAN-PLANNING by Elizabeth LAW
FOTO: AFP

Kina je u srijedu pogubila Zhang Boa i Ye Chengchen, jer su bacili dvoje male djece kroz prozor stana na 15. katu u jugozapadnoj metropoli Chongqingu, piše CNN. Par je ubio djecu iz njegova prvog braka jer su htjeli zasnovati novu obitelj. Ubojstvo djece pokušali su prikazati kao slučajni pad sa zgrade.

Zhang Bo je dok je bio u braku započeo aferu s Ye Chengchen i skrivao činjenicu da je oženjen i ima djecu, ali kad je njegova ljubavnica saznala za obitelj odlučio se rastati od žene. Prema kineskom Vrhovnom sudu, Ye je njegovo dvoje djece vidjela kao “prepreku” za vjenčanje i “teret za njihov budući zajednički život”. Navodno ga je više puta nagovarala da ih ubije i prijetila da će prekinuti s njim ako to ne učini.

U studenome 2020. godine Zhang je bacio svoju dvogodišnju kćer i jednogodišnjeg sina kroz prozor spavaće sobe. Par je bio osuđen na smrtnu kaznu u prosincu 2021.

‘Posebno okrutan zločin’

Vrhovni sud objasnio je da je njihov zločin “ozbiljno doveo u pitanje zakonsku i moralnu krajnju crtu”, nazivajući njihov motiv za ubojstvo “vrijednim krajnjeg prijezira” i “posebno okrutnim”.

Nakon što je objavljeno da će par biti osuđen na smrtnu kaznu, na kineskoj društvenoj mreži Weibo je započela rasprava oko toga jesu li zaslužili biti pogubljeni. Najpopularniji komentar je bio onaj u kojem je korisnik rekao da su zaslužili kaznu, sakupio je čak 27 tisuća lajkova.

Istraživanje javnog mijenja

Istraživanje iz 2020. godine otkrilo je da čak 68 posto kineskih građana podržava smrtnu kaznu. John Zhuang Liu, profesor prava na Sveučilištu u Hong Kongu, koji je autor studije, rekao je da internetski pregledi možda ne odražavaju sasvim točno kinesko javno mnijenje, naglašavajući da dio stanovništva, koji izražava političke stavove na internetu, istovremeno daje veću podršku smrtnoj kazni.

“Nemamo jasno razumijevanje stajališta opće javnosti o smrtnoj kazni u Kini i nedostaje nam rigorozan kanal za prikupljanje podataka”, dodao je. Studija se temeljila na posljednjim dostupnim podacima iz 2013. godine, koji su bili prikupljeni na nacionalnoj razini. “Ne znamo jesu li se stavovi javnosti od tad promijenili”, objasnio je.

Kina koristi smrtonosnu injekciju kao metodu pogubljivanja, a vlast na godišnjoj razini ne objavljuje transparentno informacije o broju izvršenih smrtnih kazni. Vjeruje se da je tisuće ljudi pogubljeni i osuđeni na smrt svake godine, prema informacijama skupine za ljudska prava Amnesty International.