Policajac u dogovoru s direktorom puštao ilegalce preko granice, ovaj ih zapošljavao u svojoj tvrtki

U karlovačkoj policiji kažuda je osumnjičeni policajac udaljen iz službe

22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Policija kontrolira zeljeznicki most, jedinu kopnenu granica sa Srbijom u ovoj regiji (osim granicnog prijelaza) na kojoj migranti pokusavaju ilegalno prijeci granicu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Uskok je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv policajca osumnjičenog da je na traženje direktora tvrtke s karlovačkog područja preko graničnog prijelaza Maljevac propuštao strane radnike bez dozvole.

Uskok je precizirao kako 34-godišnjeg policajca sumnjiči da je od kolovoza 2023. do 11. siječnja 2024., na graničnom prijelazu Maljevac, na traženje 34-godišnje odgovorne osobe u trgovačkom društvu s područja Karlovačke županije, omogućavao ulazak državljana trećih zemalja u Hrvatsku, a koji su dolazili neprijavljeno raditi za njegovu tvrtku.

Takve ulaske je osumnjičeni policajac omogućavao i drugim osobama koje su dolazile radi neprijavljenog rada u Hrvatsku, dodaju Uskok i policija.

Udaljen iz službe

Osumnjičeni je, kako sumnjaju istražitelji, od drugih zasad nepoznatih policajaca zatražio odobravanje ulaska u Hrvatsku državljanima trećih zemalja koji ne posjeduju dozvolu za boravak i rad, “znajući pritom za stvarne razloge njihovog dolaska, a na što su oni pristali te su prilikom obavljanja poslova granične kontrole odobravali ulazak navedenih stranaca u Hrvatsku”.

U karlovačkoj policiji ističu da je osumnjičeni policajac udaljen iz službe te će protiv njega biti podnijet zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka zbog sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti, sukladno odredbama Zakona o policiji.